Zastrašujuće superoluje dolaze: Planeta nije spremna za ono što nas čeka

24sata

Naučnici razmišljaju o uvođenju nove, šeste kategorije oluja, predviđajući da nas u budućnosti mogu očekivati oluje kakve do sada nismo imali prilike da vidimo, niti smo za njih spremni. Najstrašnija poznata oluja do danas dogodila se 1790. godine, koja je odnijela 22.000 života.

Sve češći razorni uragani rezultat su globalnog zagrijavanja, ali su sada vezani uz tropske i suptropske predjele. Na Balkanu ih nećemo vidjeti u skorijoj budućnosti, a njihovu snagu možemo spoznati kroz udare orkanskih bura koje imaju sličnu brzinu.

Najviša, peta kategorija oluja podrazumijeva vjetar brzine veće od 250 kilometara na sat. Svojom razornom snagom može da uništi gradove. Najčešće je riječ o snažnim tropskim olujama.

Na istoku SAD, u Jugoistočnoj Aziji i na sjeveru Australije te oluje se nazivaju uraganima, a u Indiji i Kineskom moru zovu ih tajfunima. Uragan ili tajfun za nastanak treba da imaju određene preduslove, pošto nastaju na velikim područjima okeana najmanje 250 milja udaljenima od kopna.

Naučnici tvrde da su broj i jačina uragana sve veći u odnosu na ranije godine, i da nas po tom pitanju ne očekuje svjetla budućnost.

– Da bi se razvio uragan ili tajfun, površinska temperatura mora treba da bude iznad 26 stepeni Celzijusa. Vetar koji puše u zadnjih desetak kilometara atmosfere mora da bude u okviru brzine od 10 metara u sekundi i ne smije da mijenja smer. Tada dolazi do razmjene topline i vlažnosti između gornjeg okeana i donje atmosfere – objašnjava profesor Branko Grisogono za 24 Sata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: