Drašković: Srbija nema krila da preleti do Volge i Sibira

Jutarnji.hr

Srpski pisac i političar Vuk Drašković nedavno je završio svoj najnoviji roman čiji je glavni protagonist jugoslavenski regent i kralj Aleksandar, jedan od tvoraca Jugoslavije (u početku Kraljevstva, odnosno Kraljevine SHS). Taj će roman za koji dan izaći iz štampe i već je i prije svog pojavljivanja u knjižarama izazvao veliki interes beogradske, ali i mnogo šire javnosti. Pretpostaviti je da bi iz niza razloga mogao biti vrlo zanimljiv i čitateljima širom Balkana.

Vuk Drašković na njemu je radio desetak godina, uz ostalo i kao pravi historijski istraživač, pročitavši i analiziravši nekoliko stotina dokumenata  od kojih su mnogi sve dosad bili posve nepoznati javnosti.

On je i danas politički aktivan, ali njegov Srpski pokret obnove ni izdaleka nema onu političku snagu i utjecaj kao prije. Ipak, Drašković je i danas vrlo značajan faktor na javnoj i političkoj sceni u Srbiji, uz napomenu da, još od 2012., podržava – na svim izborima – političku opciju aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Otvoreno je prozapadno orijentiran i u svim svojim istupima striktno zagovara ulazak Srbije u NATO.

Prema njemu glavni i stvarni koncept kralja Aleksandra je bio da od Jugoslavije stvori balkansku Ameriku. I oko toga se najčešće sporio sa Stjepanom Radićem i s Vladkom Mačekom, hrvatskim političkim vođama koji su zahtijevali federalizaciju jugoslavenske države po nacionalnim granicama. Aleksandar je, najjednostavnije rečeno, bio opčinjen Amerikom.

Na pitanje da li je jugonostalgičar Drašković je kazao: – Da, jugonostalgičar sam, priznajem. Ako su današnji naši “bantustani” natopljeni mržnjom raj koji smo htjeli, onda je Jugoslavija greška.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: