Oksfordski profesor: Ogromni dugovi američkih građana mogli bi izazvati novu krizu

U prošloj je godini gotovo 40 posto američkih porodica jedva moglo osigurati najmanje jednu od osnovnih životnih potreba

U septembru ove godine deseta je godišnjica bankrota divovske investicijske banke ”Lehmann Brothers” i početka svjetske finansijske krize. Zabrinjavajuće je da bi se scenarij iz 1929., odnosno 2008. godine, lako mogao ponoviti upravo sada, piše u svojoj novoj kolumni Robert Rejč (Reich), kolumnista ”Newsweeka” i profesor ekonomije na Univerzitetu Berkeley.

Scenarij iz 2008. mogao bi se ponoviti

Svi pokazatelji upućuju na to da se u deset godina, od početka privredne krize do danas, životni standard većine Amerikanaca nije popravio. Naprotiv, postao je još gori. Iako se velik broj njih može pohvaliti stabilnim radnim mjestima, plaća je većini stagnirala ili se smanjila. Mnogi sve teže podmiruju rastuće troškove stanovanja, zdravstvene skrbi i obrazovanja, zbog čega se zadužuju, a vrijednost njihove imovine manja je nego prije deset godina.

Prema jednom istraživanju, u prošloj je godini gotovo 40 posto američkih porodica jedva moglo osigurati najmanje jednu od osnovnih životnih potreba – hranu, zdravstvenu zaštitu, krov nad glavom ili komunalne usluge. Upravo zato mnogi strahuju da Americi prijeti ponavljanje scenarija iz 1929., odnosno 2008. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: