Ovo je prva Japanka koja pilotira borbenim avionom

Japan će uskoro imati i prvu ženu pilota, koja će upravljati borbenim avionom. Ona je inspiraciju dobila iz filma “Top Gan”, a obećala je da će ostaviti trag na nebu i za druge žene.

Prva poručnica Misa Matsušima (26) radi u sektoru za vazdušnu odbranu. Svoju obuka je završila u srijedu, a leteće u borbenom avionu F15.

Juče je i zvanično imenovana za pilota, saopštilo je ministarstvo.

– Od kada sam gledala film “Top Gan” kada sam bila u osnovnoj školi, uvijek sam se divila pilotima borbenih aviona – rekla je ona za lokalne medije.

– Želim da nastavim naporno da radim kako bih ispunila svoju dužnost za sve žene koje će u budućnosti ići mojim putem – rekla je ona.

Vadzuhoplovne snage 1993. godine odlučile da otvore pozicije za žene u svim sektorima osim za pilote borbenih aviona i aviona za izviđanje.

Međutim, granica je ukinuta 2015. godine kada se otvara put da se Misa pridruži elitnoj jedinici pilota borbenih aviona, a još tri žene prolaze sa njom kroz obuku.

Žene u japanu čini samo 6,4 odsto od ukupno 228.000 vojnika.

Japanski premijer Šinzo Abe je pozvao korporatvni svijet u zemlji da otvori put za stvaranje žena lidera i istakao je da njihov uspjeh treba da bude vidljiviji.

(Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: