Njemačka vlada želi još veću kontrolu nad stranim ulaganjima

Agencije

Njemačka vlada priželjkuje ovlasti koje će joj omogućiti intervenciju u slučaju da ulagači izvan Evropske unije kupe minimalno 15 posto udjela u njemačkim kompanijama, što bi značilo spuštanje sadašnjeg praga, izvijestili su njemački mediji.

Berlin je prošle godine postrožio kontrolu nad inozemnim ulaganjima nakon snažnog odjeka u javnosti niza preuzimanja kojima su kineski ulagači ušli u vlasništvo nekoliko njemačkih firmi. Vlada je time osigurala mogućnost intervencije u slučaju da kupac stekne 25 posto udjela u njemačkim kompanijama.

Ministarstvo ekonomije trebalo bi moći intervenirati ako ulagač izvan Evropske unije “kupi izravni ili neizravni vlasnički udio s najmanje 15 posto glasačkih prava u nekoj njemačkoj kompaniji”, citira list ”Die Welt” prijedlog odgovarajućeg zakona.

Zakon ove godine?

U Njemačkoj i zemljama poput SAD, Francuske, Australije i Velike Britanije strahuju da Kina i drugi konkurenti preuzimanjima osiguravaju pristup ključnim tehnologijama.

Prijedlog o promjeni zakona o inozemnoj trgovini sastavlja se u koordinaciji s drugim ministarstvima, a zakon koji bi vladi trebao omogućiti veću kontrolu mogao bi stupiti na snagu već ove godine, izvijestio je ”Die Welt”.

– Kada su u pitanju kompanije povezane s obranom, ključnom infrastrukturom ili određenim područjima drugih tehnologija povezanih s javnom sigurnošću, poput sigurnosti informatičke tehnologije, želimo ubuduće pomnije pratiti takva ulaganja – citira list riječi njemačkog ministra ekonomije Petera Altmajera (Altmaier).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: