Zdravko Mamić stigao u Sud BiH na saslušanje

Avaz

Zdravko Mamić, savjetnik NK Dinamo koji je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, stigao je u Sud BiH u društvu svog advokata Zdravka Rajića.

Kako javlja reporter “Dnevnog avaza” s lica mjesta, u Sudu BiH je danas zakazano novo ročište Mamiću, a tiče se zahtjeva hrvatskog pravosuđa da se Mamić izruči ovoj državi.

Podsjećamo, Sud BiH je ranije odbio takav prijedlog, ali je, prema žalbi Tužilaštva BiH, ukinuo prvostepeno rješenje i odluka je vraćena na razmatranje Vanpretresnom vijeću.

No, Tužilaštvo BiH, nakon što je prije mjesec dobilo dokumentaciju od Ministarstva pravde Hrvatske, poslalo je Sudu BiH prijedlog, u kojem navodi da ne postoje uvjeti za Mamićevo izručenje.

Danas će o tome sutkinja Tatjana Kosović, nakon što sasluša strane u postupku, izvijestiti Vanpretresno vijeće, a koje će u daljnju proceduru upoznati i ministra pravde BiH Josipa Grubešu.

Međutim, riječ je o pukoj proceduri, jer Mamić kao bh. državljanin ne može i neće biti izručen Hrvatskoj, a ni prema uvjetima sporazuma dviju država, krivično djelo za koje se tereti uopće nije obuhvaćeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: