Zbog zakona koji donosi EU memovi, remiksi i ostali sadržaji koji stvaraju korisnici bi mogli postati prošlost

Index hr

Ako nova pravila o autorskom pravu koja je predložio EU budu pretvorena u zakon, sadržaji poput memova, remiksa i ostalog sadržaja koji stvaraju korisnici, mogao bi nestati s interneta, upozoravaju stručnjaci, a prenosi BBC.

Evropski parlament će ovog mjeseca glasati o Direktivi o autorskom pravu protiv koje kampanju vode grupe za digitalna prava.

Cilj te direktive je zaštititi prava autora nekog sadržaja u eri interneta, ali kritičari kažu da ona pogrešno tumači način na koji korisnici na internetu stvaraju sadržaj te da stoga postoji rizik od pretjerane cenzure.

Kraj interneta kakav poznajemo?

Direktiva o autorskom pravu pokušaj je promjene područja autorskih prava na internetu, posebno u rebalansiranju veze između osobe koja ima autorsko pravo i određene online platforme. Članak 13 Direktive kaže da platforma treba “poduzeti mjere koje će osigurati funkcioniranje ugovora zaključenih s osobom koja ima autorska prava za potrebe svog posla”. Kritičari kažu da ovo zapravo znači da sve onlajne platforme filtriraju sav sadržaj koji će postavljati korisnici, a mnogi vjeruju kako bi to bila prevelika restrikcija slobode govora.

Osim toga, postoji i zabrinutost da će se prijedlog oslanjati samo na algoritme koji će biti programirani da igraju na sigurno i brišu sve što bude stvaralo rizik za samu platformu

Kampanja protiv članka 13, pod nazivom “Copyright 4 Creativity”, kaže da bi ovaj prijedlog mogao uništiti internet kakav poznajemo.

– Ako članak 13 Direktive o autorskom pravu bude usvojen, nametnut će široku cenzuru svakom sadržaju koji dijelite online – poručili su. Osim toga, svoje pratitelje su zamolili da pišu zastupnicima u Evropskom parlamentu prije glasanja 20. juna.

Svijet iz RoboCopa

Džim Kilok (Jim Killock), izvršni direktor britanskog Open Rights Groupa, rekao je za BBC kako će članak 13 stvoriti režim iz RoboCopa.

– Članak 13 će stvoriti režim u kojemu mašine mogu uništiti sve što identificiraju kao kršenje autorskog prava, uprkos pravnim zabranama zakona koji zahtijevaju opći monitoring korisnika kako bi zaštitili njihovu privatnost – rekao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: