Najmlađa britanska teroristica s majkom i sestrom planirala napad u Londonu: “Bit će zabavno”

Index.hr

Prva ženska teroristička ćelija u Velikoj Britaniji proglašena je krivom za planiranje napada na Britanski muzej, javljaju mediji.

Safa Bular (18) u ponedjeljak je proglašena krivom za planiranje terorističkog napada na Britanski muzej u Londonu prije dvije godine, zajedno sa svojom majkom, sestrom i prijateljicom. Bular je tako postala najmlađa žena optužena za terorizam u Britaniji, prenosi Index.hr.

Britanska policija i tužioci izjavili su da je Bular počela planirati napad nakon što je spriječen njen plan da se uda za ISIL-ovog terorista u Siriji, kojeg je upoznala na internetu i tako postala radikalizirana. Njena sestra, majka i prijateljica priznale su krivnju za terorizam na ranijem saslušanju.

Objavljene su snimke koje prikazuju Bular kako pregledava lokacije oko zgrade britanske obavještajne službe u južnom Londonu. Policija je objavila i snimku telefonskog razgovora u kojem Bular, njena sestra i majka u šiframa razgovaraju o napadu, koji opisuju kao “čajanku s temom Alise u zemlji čudesa” i govore da će biti “zabavno”. Nadzorne kamere snimile su teroristice i dok su kupovale noževe u trgovini.

– Safa Boular imala je namjeru uzrokovati ozbiljne ozljede i smrt. Planirala je samoubilački napad u Siriji sa svojim zaručnikom. Kada joj je spriječeno putovanje, počela je planirati napad na Britanski muzej – izjavili su tužioci na sudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: