Zamalo tragedija: Bliski susret policijskog drona i borbenog aviona

Do sada je zabilježeno više slučajeva u kojima su neoprezni vlasnici bespilotnih letjelica, usprkos brojnim upozorenjima kako ne smiju koristiti dronove u blizini aerodroma, previše približili dronove avionima te su mogli izazvati veliku tragediju.

Do tragedije zamalo je došlo početkom ove godine u Velikoj Britaniji, kada je borbeni aviom preletio (pre)blizu policijske bespilotne letjelice, a informacije o ovom incidentu objavljene su tek ove sedmice.

Prema objavljenom izvještaju, policajac koji je upravljao bespilotnom letjelicom, koja se kretala na oko 90 metara visine, bio je uvjeren da će doći do sudara s borbenim avionom F-15. Incident se dogodio iznad sela Throwleigha – policajac je u izvještaju odboru zaduženom za sigurnost zračnog saobraćaja “Airprox” rekao da se borbeni avion koji je letio na otprilike istoj visini kao i dron samo odjednom pojavio i skrenuo nadesno, leteći u smjeru prema letjelici.

Niko nije kriv

Kada je ugledao avion, policajac je počeo spuštati dron te samo srećom nije došlo do sudara – avion je letio brzinom većom od 830 km/h, a nakon prvog aviona, blizu drona preletio je i drugi F-15.

Policija okruga Devon u kojem se nalazi Throwleigh prošle je godine oformila jedinicu s dronovima, a o ovom incidentu obavijestili su i “Airprox”, no prema njima, niko nije kriv za ovaj incident niti se iz njega mogu naučiti neke lekcije.

Ipak, nakon što je zamalo došlo do sudara drona i borbenog aviona u Velikoj Britaniji, počeli su razgovori o tome trebaju li se u servise za praćenje ruta letenja koje koriste vojni avioni implementirati i informacije iz drugih izvora, kako bi vojni avioni imali potpuniju sliku zračnog saobraćaja nad Velikom Britanijom i kako bi se u budućnosti izbjegli slični incidenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: