Kome ne odgovara Udarna grupa bez Salihovića?

Avaz

Posljednjih dana u javnosti se iz određenih izvora plasira priča da je Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima neustavna i nelegalna te da je v. d. glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, sazvavši prije nekoliko dana sastanak te grupe, postupila protivno zakonu i propisima.

Oni koji pokušavaju glavnoj tužiteljici Tadić imputirati nezakonitosti i neustavno djelovanje, pozivaju se na odluku Vijeća ministara iz 2003., prema kojoj je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH trebala preuzeti mandat i odgovornost Udarne grupe u trenutku kada SIPA postane operativna na teritoriji cijele BiH, odnosno 2004.

 Lažni dušobrižnici  

No, prema svemu sudeći, dušobrižnici za ustavni poredak i ovu zemlju namjerno prešućuju da je tada kao dio odluke bilo navedeno da će do preuzimanja doći nakon stavljanja van snage odluke o formiranju same grupe, do čega ni dan-danas, i to nakon 15 godina, nije došlo. To nedvosmisleno znači da je ova odluka na snazi i da tužiteljica radi svoj posao u skladu sa zakonom i propisima, a jasno je da svi oni koji joj pokušavaju osporiti to pravo na nju vrše direktan pritisak.

Ono što je, također, indikativno i ostavlja prostor za sumnje da je nekome u interesu da se tužiteljica Tadić ne bavi svojim poslom jeste to zbog čega ovo pitanje nije problematizirano čim je SIPA postala operativna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: