U Njemačkoj eksplodirao dio bombe iz Drugog svjetskog rata, evakuirano gotovo 9.000 stanovnika

Index.hr

Pokušaj deaktiviranja bombe iz Drugog svjetskog rata zakomplicirao se u Drezdenu danas ujutro nakon što je bomba djelomice eksplodirala, rekla je policija.

Za sada nema znakova da je neko povrijeđen u toj eksploziji. Policija upozorava da nije isključena još jedna eksplozija.

Bomba još uvijek predstavlja potencijalnu opasnost, rekla je drezdenska policija.

Operacije deaktiviranja bombe prekinute su na nekoliko sati da se bomba ohladi, rekao je policajac. Zbog odgoda stanovnici evakuirani iz svojih domova u okrugu Loebtau, smještenom na zapadnoj strani grada, u srijedu su bili ostavljeni da čekaju.

Stručnjaci su uspjeli ukloniti detonator prije djelomične eksplozije, ali serija iskri izazvala je spaljivanje izolacijskog materijala i djelomičnu eksploziju.

Prije toga je ekipa za deaktiviranje morala prekinuti svoje operacije zbog rizika od eksplozije nakon što je otkriven mehanički detonator, rekla je policija.

Stručnjaci su pokušali onesposobiti 250-kilogramsku eksplozivnu napravu koja je otkrivena u utorak tokom građevinskih radova.

Bomba potiče iz bombardiranja 1945. godine

Dresden je u februaru 1945. u samo nekoliko dana bio potpuno razoren grad od uzastopnih savezničkih bombardiranja u kojima je poginulo 25.000 ljudi.

U gradu se tokom građevinskih radova još uvijek pronalaze neeksplodirane bombe iz toga doba.

Prema policijskim podacima, zbog deaktiviranja bombe evakuirano je oko 8.700 građana u operaciji koja je počela u utorak navečer. Mnogi će i drugu noć morati provesti daleko od svoje kuće.

Evakuacijska zona je proširena kako bi se smanjio rizik za stanovništvo, a gradski promet je zbog operacije deaktiviranja također narušen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: