U Kongu od ebole umrlo 26 osoba, od danas vakcinacija

Tanjug

KINŠASA – Zdravstveni radnici Demokratske Republike Kongo započeće danas kampanju vakcinacije sa ciljem suzbijanja epidemije smrtonosnog virusa ebole, od čega je do sada na sjeverozapadu zemlje umrlo 26 ljudi.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su potvrđena još četiri nova slučaja ebole. Registrovano je 46 mogućih slucajeva ebole, od kojih je 21 potvrđen, prenio je AP.

Predsjednik Konga Žozef Kabila predsjedavao je u subotu sjednici vlade posvećenoj eboli, na kojoj je odlučeno da se povećaju izdvajanja za borbu protiv bolesti, koja sada izose nešto više od četiri miliona dolara.

Odlučeno je i da u pogođenim oblastima bude besplatna zdravstvena zaštita.

Istovremeno, iz Ministarstva zdravlja je za danas najavljen početak vakcinacije.

Kako prenosi Rojters, 4.000 doza vakcina je prebačeno u grad Mbandaka, gdje je prošle nedjelje registrovan prvi slučaj te bolesti u urbanoj sredini od proglašenja epidemije početkom mjeseca.

Svjetska zdravstvena organizacija izrazila je ranije zabrinutost zbog toga što je bolest stigla u urbanu sredinu, jer će to otežati njeno suzbijanje.

Grad Mbandaka se nalazi na oko 150 kilometara od Bikora, ruralne oblasti gdje je ebola izbila prošle nedjelje.

Svjetska zdravstvena organizacija uputila je 4.000 eksperimentalnih vakcina koje će se dati prije svega ljudima u ovom gradu kako bi se spriječilo eventualno širenje bolesti u urbanim zonama.

Vakcina još uvijek nema licencu, ali se pokazala efikasnom u ograničenim testovima tokom izbijanja ebole u Zapadnoj Africi.

Preporučljivo je da se čuva na temperaturi od minus 60 do minus 80, navodi BBC napominjući da je snabdijevanje strujom u Kongu nepouzdano.

Prema mišljenju jednog zdrastvenog zvaničnika Konga, moguće je da su bolest u grad donijele dvije ili tri osobe koje su prisustvovale sahrani jednog oboljelog od ebole u Bikoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: