CIK izdvaja 50.000 KM za smještaj Glavnog centra za brojanje

Nezavisne Novine

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH (CIK) spremna je da za prostor za smještaj Glavnog centra za brojanje izdvoji oko 50.000 KM, sudeći prema iznosu koji je ranijih godina izdvajala u ove svrhe.

“Prostor za smještaj Glavnog centra za brojanje u prosjeku je ranijih izbora koštao od 45.000 do 50.000 maraka”, kazali su za “Nezavisne” u CIK-u BiH.

CIK je raspisao javni poziv za dostavljanje informativnih ponuda za poslovni prostor za Glavni centar za brojanje, za potrebe opštih izbora 2018. godine, koji, kako je navedeno, mora biti površine oko 1.100 metara kvadratnih i nalaziti se u užem gradskom području Sarajeva.

Prema njihovim riječima, uslovi u prostoru moraju biti odgovarajući potrebama rada od 100 do 150 osoba, te moraju omogućiti nesmetanu i sigurnu dostavu izbornog materijala.

Istakli su da je ranijih godina Glavni centar za brojanje bio smješten u “Skenderiji” ili “Zetri”.

Vehid Šehić, predsjednik Koalicije “Pod lupom”, rekao je da je CIK-u neophodan veći prostor, kako bi adekvatno mogao da postupa sa glasačkim materijalom iz cijele BiH.

“Prostor Glavnog centra za brojanje mora biti veći i kako bi brojanje glasova bilo transparentnije”, kazao je Šehić.

Istakao je da je brojnost ljudi koji broje glasove i vrše druge funkcije u toku brojanja glasova u skladu sa zakonom te da su to lica koja već poznaju izborni proces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: