Rusija predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu, pogledajte kako izgleda

Index.hr

Rusija je danas predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu na svečanom sidrenju u Murmansku, projekt koji bi trebao omogućiti opskrbu zabačenih područja, ali brine ekološke organizacije.

Izgrađen u Sankt Peterburgu, ”Akademik Lomonosov” usidrio se u luci Murmansk, a predstavljen je novinarima u subotu. Ondje bi trebao biti napunjen nuklearnim gorivom prije nego što dođe do konačne destinacije, zabačene regije u istočnom Sibiru.

Izgrađen u državnom ruskom konglomeratu Rosatom, taj plutajući masivni blok od 144 metara dužine i 30 metara širine sadrži dva reaktora kapaciteta 35 MW, svaki (nasuprot više od 1.000 MW kod reaktora nove generacije), sličnih onima koje koriste ledolomci.

Uljeto 2019. krenut će iz Murmanska u Arktičko more da bi opskrbljivao strujom i toplinom ruske baze, a vršit će i desalinaciju morske vode. Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi. Odredišna luka mu je Pevek u Sibiru, 350 kilometara sjeverno od arktičkog kruga.

Moći će opskrbljivati lokalno stanovništvo, ali posebno naftne platforme u toj zoni, gdje Rusija želi razviti proizvodnju ugljikovodika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: