Nema mehanizama da se zaustavi ilegalni uvoz sumnjivih lijekova

Avaz.ba

Prošla je godina od stupanja na snagu Pravilnika o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH. Maksimalne veleprodajne cijene lijekova koji su za građane bili jeftiniji od 20 do 80 posto Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH objavila je 1. maja.

S obzirom na to da se Pravilnik odnosi samo na lijekove na recept, a oni pokrivaju otprilike 80 posto tržišta, računice koje su iz Agencije tada naveli pokazale su da će zdravstveni fondovi, klinički centri i bolnice ostvariti uštede od oko 50 do 60 miliona KM godišnje.

Direktor Agencije Aleksandar Zolak kaže ipak da će se tek polovinom ove godine moći sumirati svi podaci, ali i da je siguran da su uštede ostvarene i za državu i za građane.

Najveća korist od Pravilnika, kako je kazao, je to što su postavljeni kriteriji za formiranje cijena lijekova i što sada cijenu ne određuje samo tržište, nego postoji pravilo koliko oni maksimalno mogu koštati. To je u nekim slučajevima dovelo do pojeftinjenja lijekova koji imaju režim izdavanja “lijek se izdaje na ljekarski recept”.

– Ovim pravilnikom su dati isti kriteriji za cijene lijekova u oba entiteta i u svim kantonima u Federaciji – ističe on.

Govoreći o kontrolama, Zolak potvrđuje i da na bh. tržištu ima spornih lijekova koji ulaze ilegalnim putem.

– Sporni lijekovi ulaze na tržište BiH ilegalno, odnosno, nisu u legalnom lancu distribucije koja je pod nadzorom Agencije. Agencija ima mehanizme da izriče sankcije veletrgovcima koji se bave uvozom krivotvorenih lijekova, ali do sada smo imali samo jedan takav slučaj i to prije tri godine. Nažalost, nemamo mehanizme kojima bismo zaustavili ilegalni uvoz, odnosno prodaju krivotvorenih lijekova pojedinaca koji to danas rade putem interneta – ističe Zolak.

Kako bi se uspostavio efikasan mehanizam suspenzije krivotvorenih lijekova pojedinaca, odnosno ilegalnih distributera, potrebno je efikasno zajedničko djelovanje policijskih agencija, Uprave za indirektno oporezivanje i Agencije za lijekove i medicinska sredstva – napominje Zolak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: