Kćerka i zet Donalda Trampa stigli u Izrael na otvorenje ambasade SAD

Agencije

Ivanka Tramp (Trump) i Džered Kušner (Jarred Kushner), kćerka i zet predsjednika SAD Donalda Trampa, stigli su u Izrael gdje će prisustvovati otvaranju nove ambasade SAD u Jerusalimu.

Navodi se da će njih dvoje u funkciji visokih savjetnika u Bijeloj kući prisustvovati ceremoniji, a da će sam Tramp izostati sa nje.

Podsjeća se da je njegova odluka da ambasadu SAD prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim razbijesnila Palestince i da se objavljivanje Trampovog plana poklopilo sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

Ova država Jerusalim smatra “vječnom i nedjeljivom” prijestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, kao i da će on prijestonica biti prijestonica buduće palestinske države.

BBC navodi da će sutra u postojećem konzulatu SAD u Jerusalimu biti otvorena privremena mala američka ambasada, a veća zgrada biće izgrađena kasnije kada ostatak ambasade bude prebačen iz Tel Aviva.

Očekuje se da će se Tramp obratiti okupljenima na sutrašnjem događaju putem video linka. Pored njegove kćerke i zeta otvaranju će na licu mjesta prisustvovati i ministar finansija SAD Stiven Mnučin i zamjenik šefa Stejt departmenta Džon Saliven.

Prema informacijama izraelskih medija, Kušner bi danas popodne trebalo da se sastane sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: