Tramp danas objavljuje odluku o iranskom nuklearnom sporazumu

Index.hr

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavit će odluku hoće li SAD ostati u međunarodnom nuklearnom sporazumu s Iranom.

Tramp će odluku saopćiti u 14 sati popodne po lokalnom vremenu (u 20 sati po našem).

-Odluku o iranskom sporazumu objavit ću sutra u 14 sati u Bijeloj kući – napisao je jučer Tramp na Twitteru.

Ta izjava dolazi nekoliko dana uoči isteka roka do kada američki predsjednik mora odlučiti hoće li SAD ostati u sporazumu ili uvesti sankcije Iranu.

Vašington će zažaliti ako se povuče

Iranski predsjednik Hasan Rouhani rekao je da će Vašington zažaliti ako se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku.

On je u ponedjeljak ipak dao naslutiti da bi Iran mogao ostati predan sporazumu čak i ako se SAD iz njega povuče.

I prije nego što je stupio na dužnost, Tramp je kritizirao sporazum što ga je Iran sklopio sa šest svjetskih sila te odavna prijeti povlačenjem iz tog ugovora ako ga europske potpisnice do 12. maja ne dopune izmjenama koje bi trebale popraviti, prema Trampovoj ocjeni, “užasne” nedostatke.

Evropa predana očuvanju sporazuma

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u januaru 2016.

Evropske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.

Riječ je sljedećim prijedlozima: produžiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

I Rusija je objavila da će čvrsto ostati uz iranski nuklearni sporazum i dodatno osnažiti veze s Teheranom ako Tramp ostvari svoju prijetnju i povuče se iz dogovora.

Izrael, zakleti neprijatelj Irana, nedavno je predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma 2015. godine.

Teheran je te tvrdnje nazvao “djetinjastim i smiješnim”, tvrdeći da im je cilj utjecati na Trampovu odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: