Banjalučki muftija: Dan džamija je i opomena i poziv da se okrenemo budućnosti

FENA

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić ukazao je da se 7. maj obilježava kao Dan džamija kao opomena da se više nikada ne dogodi 1993. godina i rušenje banjalučke džamije Ferhadije, ali i isti datum 2001. godine, kada je u nacionalističkom divljanju spriječeno postavljanje kamena temljca za njenu obnovu.

To bi, ukazuje, trebala biti poruka i podsjećanje da se ono što se desilo više nikada ne dogodi.

Ukoliko, kaže muftija Kozlić, ne budemo stalno govorili i podsjećali na ono što se dogodilo, boji se da se to može ponoviti.

Zato je, dodao je, važno da se o tome govori, ali i da se istovremeno okrenemo budućnosti i izgradnji mostova, boljih odnosa, razumijevanja i tolerancije.

– I na otvaranju obnovljene Ferhadije sam kazao misao Meše Selimovića: „Ne smije nas boljeti samo kada nas nešto pogodi, u našoj porodici.“ Sve dok nas sve isto ne bude boljelo i to kada je oštećen neki hram, crkva, sinogoga, ne možemo se nadati dobru. I kada nedaća pogodi nekoga drugog ko nije moje nacije, naroda, ako me to ne boli i ne natjera da budem aktivan, to nije dobro – naglasio je Kozlić.

I na okruglom stolu o temi “Džemat, status i izazovi”, danas u banjalučkom muftijstvu, kako je naglasio, prisjećaju se 7. maja 1993. godine, kada je porušena banjalučka džamija Ferhadija.

Efendija Kozlić je naglasio da još, nažalost, nisu obnovljeni svi vjerski objekti, uključujući i banjalučku Arnaudiju, koja bi trebala biti ponovo izgrađena u naredne dvije godine.

– Još nekoliko džamija trebamo završiti i svečano otvoriti – dodao je muftija banjalučki, ističući da je obnova vjerskih objekata značajna za život vjernika svih konferencija.

Ukazuje i da ništa nije isto nakon 7. maja 2016. godine i svečanog otvorenja obnovljene Ferhadije u Banjoj Luci.

– Samo otvaranje Ferhadije, koja nas i okuplja svakog 7. maja, bilo je veoma značajno ne samo za BiH već i cijeli region. Ovi objekti ne samo da okupljaju vjernike već i sve druge, koji žele obići i kao spomenike kulture – ukazao je on.

Naglasio je i da je važno da se okrenemo ljudima koji će posjećivati i boraviti u obnovljenim vjerskim objektima.

– Ako se nakon ovoga ne okrenemo izgradnji društva, pravedne zajednice, bojim se da za našu djecu nema budućnosti – upozorio je muftija Kozlić, ukazujući na važnost izgradnje boljih odnosa među narodima, ali religijskim zajednicama, koje nas trebaju spajati.

Ponovio je i da još nije završen povratak, a oni koji su vratili, teško žive i treba im pomoći da ostanu.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret Avdibegović je kazao da danas iz Banje Luke žele poslati poruku nade i odgovornosti.

Naveo je da je „Dan džamija i džemata“ projekt koji će napraviti iskorak i pokazati brigu prema džematima i ljudima koji se aktivno bave vjerskim životom unutar svog prostora.

– Džamije koje su porušene, obnovili smo, ostala je još banjalučka Arnudija. I današnji okrugli sto trebamo razumjeti kao pogled u budućnost, a to je osmisliti rad i život vjernika unutar džemata, jer mislimo da on daje jedan novi puls i nadu, a džamije ostaju u svojoj dimenziji – rekao je Avdibegović.

Na “Dan džamija” u Banjoj Luci je planiran mevludski program, u kojem će učestvovati učenici cazinske medrese, a predavač će biti bihaćki muftija Hasan ef. Makić, a sve se organizira u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH.

U Banjoj Luci će 8. maja biti upriličena i promocija čuvenog djela „Mesnevija“ autora Dželaludina Rumija, a među promotorima će biti i akademik Rešid Hafizović. Istu večer bit će održan i predramazanski koncert duhovne muzike, a učestvuju Armin Muzaferija, Latif Močević, Hor “Preporod“, Tasavufski ansambl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: