Od smilja odustali oni koji su se planirali obogatiti preko noći

Avaz.ba

U Hercegovini je splasnula euforija dosegnuta sadnjom smilja i to zbog brojnih problema na nesređenom tržištu. Tako se prošle godine kilogram smilja otkupljivao za šokantnih 20 feninga, dok je godinu, dvije unazad ta cijena iznosila čak pet KM!

Srozane cijene

Prema nekim procjenama, na hercegovačkom kamenjaru je u posljednje tri godine zasađeno skoro 35 miliona sadnica, ali su mnogi odustali zbog naprasno srozane cijene.

Uz neuređeno tržište i masovnu proizvodnju, činjenica je da smiljari nemaju nikakvu podršku od države.

Kaže nam to prof. dr. Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru i autor monografske publikacije „Smilje“, koji, ipak, nije pretjerano pesimističan kada je riječ o priči da je proizvodnji smilja odzvonilo.

– Ta priča je kompleksna i malo delikatnija nego što se misli. Uz činjenicu da se na tržištu posadilo puno više smilja nego što se u kratkom roku moglo prodati, pojavio se i ogroman broj nakupaca, koji su bili druga i treća ruka, tako da je to postalo potpuno van kontrole. Također, ogroman broj ljudi se bavio prodajom ulja, kojeg ustvari nisu imali, tako da je cijena sa 3.500 eura oborena na 500 eura – govori nam on.

Propala priča

Smatra da bi ova godina u odnosu na prošlu, koja je, naglašava, bila katastrofalna, trebala biti drugačija.

– Ostali su oni ozbiljni proizvođači, a oni koji su se mislili obogatiti preko noći su otpali. Je li priča propala, vidjet ćemo za godinu ili dvije – iznosi prof. Džubur.

Pesticidi u ulju?

Prof. Džubur nam je iznio frapantan podatak o tome da su lani iz inozemstva vraćene pošiljke ulja smilja za farmaceutsku i kozmetičku industriju iz razloga što podaci navedeni u deklaraciji nisu odgovarali analizi.

– U tom ulju je bilo čak pesticida! Dakle, bilo je pokušaja prevare i ulje koje dolazi iz BiH u tim krugovima je ocijenjeno kao vrlo nepouzdano – kaže nam Džubur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: