Počasni krug starim električnim tramvajem vratio sjećanja na slavne dane

Klix.ba

Prvog maja davne 1895. godine Sarajevom je prvi put putnike prevezao električni tramvaj. Danas, 123 godine kasnije, njegova replika predstavlja turističku atrakciju.

U povodu Dana Kantona Sarajevo ovaj tramvaj danas je sa Željezničke stanice krenuo ka Baščaršiji u okviru promotivne vožnje koju organizuju Ministarstvo saobraćaja i KJKP GRAS.

Stari električni tramvaj umnogome se razlikuje od onih na koje smo danas navikli. Ima tek dvoje vrata i prima samo 24 putnika. Ipak, predstavljao je pravu novinu jer je zamijenio nekadašnji tramvaj na konjsku vuču. Saobraćao je od Željezničke stanice do Latinske ćuprije, a kada je pruga produžena do Vijećnice puštena je linija koja je saobraćala današnjom Titovom ulicom do Katedrale. Obala i Titova ulica su 1923. godine preko Baščaršije povezane šinama. Remiza je izgrađena iza Tvornice duhana.

Vožnja električnog tramvaja

<div class=”player-unavailable”><h1 class=”message”>An error occurred.</h1><div class=”submessage”><a href=”http://www.youtube.com/watch?v=TndIP-EBhic” target=”_blank”>Try watching this video on www.youtube.com</a>, or enable JavaScript if it is disabled in your browser.</div></div>

Vožnja replikom prvog električnog tramvaja ponovo je bila prilika da se građani i turisti nakratko vrate u prošlost i osjete duh nekadašnjeg Sarajeva, jednog od prvih gradova Evrope koji su imali tramvaj. U njemu je sačuvano sve kako je bilo nekada, pa čak i drvene stolice u vagonu.

S obzirom da nije bilo originalne dokumentacije, replika tramvaja je urađena na osnovu priča GRAS-ovih uposlenika i drugih podataka koje su mogli pronaći. Napravljen je zanimljiv muzejski eksponat i urađena namjenska konstrukcija, a upravljanje prilagođeno našim uslovima.

Svojevremeno je postojala ideja otvaranja muzeja tramvaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: