Tjelohranitelj saudijske princeze pretukao biznismena u Parizu

Autor :Jutarnji List

U Francuskoj je izdat nalog za hapšenje sestre saudijskog princa nasljednika Mohameda bin Salmana, koja je naložila svom čuvaru da udari jednog privrednika u Parizu, saznaje se nekoliko sedmica prije prinčevog predviđenog dolaska u Pariz.

Nalog za hapšenje za Hassu bin Salman, prinčevu sestru, izdao je krajem decembra pariski istražni sudija, precizirao je izvor blizak tom predmetu i potvrdio informaciju sedmičnika Le Point.

Princ nasljednik Mohamed bin Salman trebao bi posjetiti Francusku još nedefiniranog datuma, navodno tokom aprila.

Princ je pobornik umjerenog islama, tolerantnog i otvorenog. On dvije godine provodi politiku drastičnih reformi na privrednom i socijalnom planu koje su potresle običaje ultrakonzervativnog saudijskog kraljevstva.

Princ je u izjavi objavljenoj u četvrtak naveo da će Saudijska Arabija nabaviti nuklearno oružje ako ga nabavi njihov iranski protivnik.

U novembru 2017. je tokom susreta francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Macron) i princa Salmana omogućeno rješenje političke krize u Libanonu, kada je libanonski premijer Rafik Hariri najavio iz Rijada ostavku i otputovao u Francusku i povukao se.

Hassa bin Salman je osumnjičena da je u septembru 2016. naredila svom tjelohranitelju da udari privrednika koji je došao obaviti radove u njihov stan u Avenue Foch. On je fotografirao prostoriju u kojoj je trebao obaviti radove, a princeza ga je optužila da je želio medijima prodati fotografije.

– Ubij to pseto, ne zaslužuje živjeti – navodno je rekla tjelohranitelju, koji je zatim tresnuo privrednika, a ona ga je povrijeđenog na kraju natjerala da joj ljubi cipele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: