Slovenski premijer podnio ostavku: Sudska odluka kap koja je prelila čašu

Piše klix.ba

Prvi čovjek slovenske vlade Miro Cerar sinoć je odlučio podnijeti ostavku na tu funkciju.

Kap koja je prelila čašu bila je odluka Vrhovnog suda njegove zemlje da poništi referendum o gradnji željezničkog koridora od Kopra do Divače.

“Danas se prelila kap, projekat pruge doživio je novi udarac. U takvim događajima ne želim učestvovati”, poručio je Cerar. On je kazao da je odluku donio jer je potrebno znati šta nije ispravno i nije u redu.

dr. Miro Cerar

@MiroCerar

Spoštovane državljanke in državljani! Oblast vračam v vaše roke. DZ bom podal odstopno izjavo. To odločitev sem sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj je narobe. Gre za odgovornost, ki jo sprejemam in za odločitev, ki bi jo sprejel vsak zaupanja vreden politik. MC

Kako javljaju slovenski mediji, radi se o referendumu na kojem su birači u septembru prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge, a Cerarova vlada se snažno zalagala za taj projekat.

Ipak, Vrhovni sud je poništio odluku istakavši da je nedopustiva odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji finansira sa 130.000 eura budžetskih sredstava. Na taj način su, navodi se u odluci suda, u nepovoljan položaj dovedeni protivnici zakona koji nisu imali priliku da iznesu svoje argumente.

Poništeni referendum će morati biti ponovljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: