Američka ambasada u BiH: U 21. stoljeću škole se ne nazivaju po kontroverznim ličnostima

Na zavničnom Twitter nalogu američke ambasade u BiH objavljen je tweet o jednoj od najaktuelnijih tema posljednjih godina u Kantonu Sarajevo, a to je imenovanje osnovne škole po Mustafi Busuladžiću.

Tako američka ambasada u BiH na Twitteru poručuju da se u 21. stoljeću u demokratskom društvu škole ne nazivaju po kontroverznim ličnostima, niti se ljudi, sa kojima se ne slažemo nazivaju “četnicima, ustašama ili balijama”.

US Embassy Sarajevo

@USEmbassySJJ

In the 21st century, in a democracy, you don’t name schools after controversial figures, nor do you call people you disagree with chetnicks, ustashas or balijas!

4:07 PM – Mar 9, 2018


75


29 people are talking about this

Twitter Ads info and privacy

Tako američka ambasada u BiH na Twitteru poručuju da se u 21. stoljeću u demokratskom društvu škole ne nazivaju po kontroverznim ličnostima, niti se ljudi, sa kojima se ne slažemo nazivaju “četnicima, ustašama ili balijama”.

Podsjetimo osnovna škola u sarajevskom naselju Dobroševići prošle godine je dobila ime po Mustafi Busuladžiću, što je izazvalo oštre reakcije opozicije u Kantonu Sarajevo, koja smatra da je Busuladžić bio saradnik tadašnjeg fašističkog režima te da je imao kontroverzne stavove.

S druge strane zagovornici ideje da se škola nazove po Busuladžiću smatraju d aje on bio jedan od vrsnih islamskih učenjaka te da mu s ene mogu pripisati fašistički stavovi, naglašavajući da je nepravdeno ubijen odlukom komunističke vlasti.

Skupština Kantona Sarajevo ipak je na posljednjoj sjednici povukla saglasnost za iemnovanje škole po Busuladžiću, iako za sada to nema praktičnu svrhu, jer je procedura promjene naziva škole izuzetno komplikovana i duga. Međutim, tokom rasprave o nazivu škole zastupnici su koristili teške riječi, pa su određeni opozicioni političari u Skupštini optuženi i za islamofobiju.

Na to je reagovao i predsjednik Naše stranke i zastupnik u Skupštini KS Predrag Kojović, koji je kazao da se u Skupštini mora zaustaviti takav vokabular te je podjetio da su određeni političari u prošlommandatu njega nazivali i četnikom, samo zato jer se zove Predrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: