Trump podigao carinske tarife, svjetski lideri upozoravaju na trgovinski rat

Veliki trgovinski partneri SAD osudili su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju novih tarifa na uvozni čelik i aluminijum.

Kina je taj potez opisala kao “ozbiljan napad” na sistem međunarodne trgovine. Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire izjavio je da u trgovinskom ratu postoje “samo gubitnici”.

Trump je rekao da su SAD oštećene “nepoštenom trgovinom” i da će tarife dati podsticaj američkoj industriji, prenio je BBC.

Uvozne carine od 25 posto na čelik i deset posto na aluminijum stupaju na snagu za 15 dana, a Kanada i Meksiko će biti izuzeti dok traju pregovori o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Trump je potpisao deklaraciju na ceremoniji u Bijeloj kući, u prisustvu predstavnika radnika američke industrije.

Japanski zvaničnici rekli su da će uvozne tarife imati “veliki uticaj” na bilateralne veze, a Južna Koreja je zaprijetila da će prijaviti ovaj slučaj Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Komesar EU za trgovinu Cecilia Malmstrom napisala je na Twitteru da evropski blok treba da bude izuzet od tarifa.

Australijski premijer Malcolm Turnbull saopštio je da SAD nemaju primjedbi na bilateralne trgovinske veze i da će se njegova vlada neumorno zalagati da Australija bude izuzeta od Trumpovih mjera.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je da strahuje od usvajanja kontramjera i eskalacije trgovinskog rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: