Zbog ugaženog snijega i leda otežan saobraćaj na putevima BiH

Autor Avaz.ba

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na putnim pravcima: Livno – Šujica, Glamoč – Mlinište, Kupres – Šipovo i Rakitno – Blidinje.

Za teretna vozila s prikolicom i šlepere trenutno je na snazi zabrana saobraćaja na putnom pravcu Ripač – Vrtoče.

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u našoj zemlji, a posebno u planinskim predjelima. Dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Zbog niskih temperature zraka i mogućnosti stvaranja poledice na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad – Tarčin, brzina kretanja ograničena je na 60 kilometara na sat, dok je na dionicama Zenica jug – Sarajevo zapad i Zvirovići – Bijača, brzina ograničena na 80 kilometara na sat.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uvjete vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima, gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 dionici, Sarajevo zapad – Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban-Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: