Lobistički projekt Erdogana: Bošnjaci se mole za uspjeh Turske vojne intervencije u Siriji

U Bosni i Hercegovini osnovana je nevladina organizacija “Unija evropskih demokrata Balkana” (UEBD) koja se smatra još jednim znakom pokušaja jačanja utjecaja predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana na Balkan.

Ova nevladina organizacija, registrovana u Ministarstvu pravde BiH, objavila je 19. februara lobistički video snimak koji je izazvao brojne spekulacija u kompletnoj regiji Zapadnog Balkana, piše Balkan Insight.

Gotovo dvominutni video prikazuje nekoliko Bošnjaka iz svih sfera života kako se na tečnom turskom jeziku mole za uspjeh turske vojne operacije u Sriji. Na snimku se vide ljudi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova kao i osobe različite životne dobi, uključujući maloljetno dijete.

Video je naslovljen kao “Maslinova grančica iz Bosne” što se odnosi na kodni naziv aktuelne turske vojne ofenzive protiv Kurda u Siriji.

“Dragi naši turski prijatelji, naša srca dobro poznaju bol, časnu borbu i patriotizam. Doživjeli smo te dane”, izjavila je predsjednica UEBD-a Emina Šećerović-Kaslı.

Prema podacima sa interneta, UEBD nema zvaničnu web stranicu, a sa građanima komunicira putem društvene mreže Facebook na kojoj stoji kako će “svoje ciljeve UEBD realizirati edukativnim putem obuhvaćenim programima koji će povećati znanje kod građana o ključnim demokratskim principima, strukturama i procesima”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: