Gambija preispituje odluku o priznanju Kosova

BEOGRAD – Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković zahvalila je danas ministru inostranih poslova Gambije Usainu Darbou na najavi ponovnog razmatranja odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ona je istakla da se Srbija nada pozitivnim vijestima, u skladu sa međunarodnim pravom i u interesu dijaloga, saopšteno je iz kabineta predsjednice parlamenta.

Darbo je rekao da Gambija razmatra niz spoljnopolitičkih odluka donijetih u periodu prethodne vlasti, posebno uključujući odluku o priznanju Kosova i Metohije i naveo da je želja Gambije da odnosi sa Srbijom budu unaprijeđeni i na bilateralnom i multilateralnom planu, na temelju međusobnog povjerenja i poštovanja.

On je istakao da je cilj njegove posjete jačanje i konkretizacija odnosa između dvije zemlje i dodao da će buduća saradnja dva parlamenta dati značajan doprinos jačanju veza Srbije i Gambije.

Gojković je zahvalila šefu diplomatije Gambije na posjeti Srbiji i istakla da je u pitanju prva posjeta nekog zvaničnika te afričke zemlje posle mnogo godina, koja otvara nova vrata i mogućnosti saradnje na svim nivoima između dvije države.

Predsjednica Parlamenta je naglasila da postoji interes za razvoj međuparlamentarne saradnje na nivou radnih tijela, parlamentarnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao i na najvišem parlamentarnom nivou i navela da je Narodna skupština spremna da pruži doprinos ukupnoj saradnji kroz proces ratifikacije sporazuma koje budu inicirale dvije vlade.

Gojković je ukazala da je značajan osnov za razvoj parlamentarne saradnje Memorandum o međuparlamentarnoj saradnji Narodne skupštine i Pan-afričkog parlamenta, potpisan 2017. godine, kao platforma za konkretno unapređenje odnosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: