Lista najkorumpiranijih država svijeta: BiH najgora u regionu

Svjetska koalicija za borbu protiv korupcije, Transparency International, objavila je indeks o korupciji u svijetu za 2017. godinu.

Kako ističe koalicija većina zemalja jako malo je napredovala u borbi protiv korupcije, iako analize pokazuju da novinari i aktivisti u državama sa visokom stopom korupcije svakodnevno riskiraju svoje živote u nastojanju da se taj problem riješi.

Indeks analizira stanje u 180 država prema nivou korupcije u javnom sektoru, te ih rangira na skali od 0 do 100, pri čemu je 0 visoko korumpiran, a 100 označava državu gdje je nivo korupcije sveden na minimum.

Ovogodišnji indeks otkrio je da je prosječna ocjena svih država slabih 43 boda.

Loš rezultat, nažalost, nije iznenađenje.

Ove godine, Novi Zeland i Danska su imale najbolje rezultate sa 89 i 88 bodova. Sirija, Južni Sudan i Somalija imali su najslabije rezultate, sa 14, 12 i 9 bodova.

Iznenađujuće je ipak da je agencija za zapadnu Evropu kazala da ima relativno dobre rezultate sa prosječnim rezultatom od 66 bodova.

Bosna i Hercegovina je, prema ovom izvještaju, najlošija od zemalja regiona po korumpriranosti, te sa 38 bodova zauzima 91. mjesto.

Srbija se nalazi na 77. mjestu sa 41 bodom, Hrvatska je na 57. mjestu sa 49 bodova, dok je Slovenija sa 61 bodom na 34. mjestu.

U analizi se navodi da je od 2012. godine, nekoliko zemalja značajno poboljšalo svoj indeks, uključujući Obalu Slonovače, Senegal i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok se stanje u Siriji, Jemenu i Australiju pogoršalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: