Je li Jauković usamljeni vuk ili član organizacije?

Pripadnici Specijalnog policijskog tima i jedan od specijalnih tužilaca preksinoć su, odmah nakon napada, bili na licu mjesta, rečeno je “Vijestima”.

Šta je jednog od preko 14 hiljada odlikovanih učesnika rata na Kosovu 1999. godine natjeralo da baci bombu u dvorište Ambasade SAD, a potom drugom bombom raznese sebe, pokušava da utvrdi crnogorska policija sa američkim kolegama. Odlikovanje mu je potisao Slobodan Milošević.

Policija je sinoć pretresala više lokacija na kojima žive ili rade osobe povezane sa Daliborom Jauković (43) istražujući da li je Podgoričanin u samobilački napad na ambasadu krenuo sam ili kao član neke šire organizacije.

On je, nepun sat nakon ponoći, između srijede i četvrtka, bacio bombu M75 u dvorište Ambasade sa udaljenosti od pet-šest metara, kazao je juče šef Sektora za osiguranje ličnosti i objekta u Upravi policije Dragan Blagojević. Bomba nije nikoga od zaposlenih u Ambasadi povrijedila, niti je napravila veću štetu u dvorištu.

Nakon toga, Jauković je prešao ulicu i na poljani preko puta Ambasade, par minuta kasnije, aktivirao drugu bombu i ubio se.

On je živio sa bratom i majkom u Bloku 5 u Podgorici. Crnogorski je državljanin, rođen u Kraljevu. Bio je nezaposlen. U sigurnosnim krugovima juče se špekulisalo da Jauković ima dijagnozu bolesti zavisnosti, ali “Vijestima” to juče niko zvanično nije potvrdio.

Na Jaukovićevom Facebook profilu se vidi da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i sigurnosti Savezne republike Jugoslavije 1999. godine.

Na toj društvenoj mreži kritizirao je crnogorsku vlast i opoziciju, američkog predsjednika, protivio se ulasku u NATO i kritizirao odnos Srbije prema svojim zaslužnim građanima. Njegov Facebook profil juče popodne je ugašen.

“Bio je pravi patriota tokom NATO bombardiranja. Služio je u jugoslovenskoj protuvvazdušnoj odbrani”, kazao je za Reuters Milutin Dragićević, koji je za sebe rekao da je Jaukovićev rođak.

Njegove komšije iz ulaza u Ulici Vijenci Danila Kiša na broju 4 za njega kažu da nikada nije napravio nijedan incident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: