Upravni odbor Udruženja “BH novinari” osuđuje fizički napad na Nedžada Latića

Dan nakon fizičkog napada na Nedžada Latića, publicistu i urednika portala “The Bosnia Times” iz Sarajeva, reagirao je i Upravni odbor Udruženja/udruge “BH novinari”.

Napad se desio u utorak poslije podne ispred zgrade u kojoj živi Latić, nedugo poslije izlaska iz džamije u kojoj je obavljao molitvu.

Upravni odbor Udruge/udruženja “BH novinari” u saopćenju navodi da nanošenje tjelesnih povreda i napad na Nedžada Latića predstavljaju brutalni napad na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara, te grubi pokušaj gušenja slobode medija i kritičkog pisanja o aktulenim događajima u Sarajevu, uključujući i ponašanja pojednih pripadnika vehabijskog pokreta.

Upravni odbor “BH novinara” zahtijeva hitnu istragu svih okolnosti napada na Latića, utvrđivanje identiteta napadača i motive napada, te poduzimanje zakonom propisanih mjera na brz i efikasan način, „koji će pokazati kako policijske strukture i pravosudne institucije odgovorno i blagovremeno postupaju u slučajevima napada na novinare i ugrožavanja njihove sigurnosti“.

Upravni odbor “BH novinara” izražava zabrinutost zbog činjenice da je ovo drugi napad u mjesecu februaru, koji se desio neposredno nakon obavljanja privatnog vjerskog obreda u nekoj od sarajevskih džamija i dovodi se u vezi s novinarskim radom.

U saopćenju se navodi i da je slobodni novinar Faruk Vele Liniji za pomoć novinarima prijavio verbalne napade i prijetnje putem određenog broja portala, koji su uslijedili odmah poslije molitve u Carevoj džamiji u Sarajevu i govora imama u kojem je poručio kako “pojedinim novinarima za života treba klanjati dženazu”.

– Upravni odbor “BH novinara” ne dovodi u vezu napade na novinare Nedžada Latića i Faruka Velu i ugrožavanje njihove sigurnosti s djelovanjem Islamske zejednice u BiH, ali očekuju od ove vjerske institucije javnu osudu spomenutog govora u Carevoj džamiji, kao i proaktivnije djelovanje Islamske zajednice i svih drugih vjerskih zajednica i crkava u BiH, na sprečavanju govora i ponašanja vjernika koji mogu, na direktan ili indirektan način, dovesti u pitanje slobodu medija i sigurnost novinara – navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja “BH novinari”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: