Uoči današnje posjete Vučića Zagrebu: Srbija i Hrvatska – omiljeni neprijatelji

Ako je suditi samo po novinskim naslovima i izjavama političara u Beogradu i Zagrebu, mogao bi se steći dojam kako je nejasno zašto predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uopće putuje danas u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj, kao i da nikome nije mnogo ni stalo do te posjete.

S jedne strane se čuje da Vučić nije dobrodošao u Zagreb, a u Beogradu srbijanskog predsjednika najbliži saradnici savjetuju da tamo ne odlazi, piše Deutsche Welle.

Pristojne razlike

Zato je nepodijeljeno mišljenje analitičara u Beogradu da je jedina stvar koja odnose Srbije i Hrvatske drži na koliko toliko pristojnoj razini samo pritisak Zapada, koji po njima i stoji iza organiziranja ovog susreta.

Postoje, naravno, i oni koji smatraju da je potrebno razgovarati – i tome se svakako ne može ništa zamjeriti – ali ostaje činjenica da iza svega toga ne stoji iskrena želja srpske i hrvatske strane za normalizacijom odnosa.

– Ne vidim nikakvu želju s obje strane da se razriješe nesporazumi – slaže se s takvom ocjenom za DW i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

– Poslije svega što se dogodilo proteklih godina ne vidim želju i namjeru da se suštinski nešto riješi, jer bi se onda prosto izgubio teren da se stječu laki, jeftini i populistički predizborni bodovi; kad god su neki izbori u obje države vi imate takve priče. Jer, kada svoju politiku gradite na nacionalizmu i populizmu, i na stalnoj ugroženosti države i naroda, vama nije u interesu da izgubite ‘omiljene neprijatelje’, da tako kažem. A čak da takva namjera i postoji, to se ne može riješiti jednim posjetom već svakodnevnim radom.

Veći profit za Vučića? 

Atmosfera u odnosima između dviju zemalja nije najbolja, i tu činjenicu za DW ističe i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Zato se, po njegovim riječima, i ne može previše očekivati od Vučićevog posjeta Zagrebu, jer „prije svega nije stvoren ambijent u kojem se mogu postići neki dobri rezultati”.

– Bez obzira što kaže predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, taj posjet je očito uslijedio nakon pritiska Brisela, možda i Vašingtona, a u prilog tome ide i činjenica da je hrvatski premijer Andrej Plenković o njoj maltene saznao iz medija. Mislim da će ovo zato biti još jedan protokolarni posjet, nakon kojeg će se nastaviti s razmjenom oštrih riječi između Beograda i Zagreba – kaže Popov i dodaje da će, ako bi se mjerila konkretna politička korist od predstojećeg posjeta, od njega mnogo više profitirati Vučić, jer je „unatoč uvredama i najavi protesta ipak otišao u Zagreb”.

Ratna odšteta (ni)je tema 

Dosta pažnje je u Beogradu izazvala i izjava hrvatskog premijera Plenkovića, koji napominje kako bi se na dnevnom redu predstojećeg posjeta mogla naći i tema ratne odštete koju bi Srbija trebala isplatiti Hrvatskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: