Dvije bogate bliskoistočne sile se okreću jedna protiv druge: Ovo bi mogao biti najkompliciraniji rat današnjice

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su susjedi koji dijele duboke političke i kulturne veze. Dvije zemlje su poznate i kao bliski saveznici u smislu vanjske politike i geopolitičkih interesa.

Saudijska Arabija je predvodnik koalicije koja se bori protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran u Jemenu. Njen važan saveznik su Emirati. Međutim, dok se vlada Saudijske Arabije usredsređuje na unutrašnja pitanja, borbu protiv korupcije i pokušaj modernizacije zemlje, čini se da sve više gubi tlo pod nogama u Jemenu, a UAE pokušavaju da preuzmu primat u ratu u Jemenu gdje milioni ljudi gladuju i umiru zbog siromaštva i zaraza, piše Blic.

Do prekretnice u odnosima Saudijske Arabije i Emirata došlo je nakon smrti bivšeg predsjednika Jemena Ali Abdulaha Saleha, koga su ubili Huti, kada je riješio da prijeđe na stranu koalicije koju predvode Saudijci.

– Saudijci su pokušali da izvuku tepih pod nogama Huta, a sada moraju da odluče da li će učestvovati u pregovorima u uvjetima u kojima ne postoji nimalo povjerenja ili će da nastave sa zalaganjem za vojnu kampanju koja je imala malo uspjeha u protekle dvije i po godine. Saleh je bio figura razdora, ali je, također, bio i osoba koja je imala najviše šansi da izdejstvuje neku vrstu dogovora. Njegova smrt će samo dovesti do dublje polarizacije konflikta – rekao je Piter Salisberi, stručnjak za Jemen.

Pošto se situacija dodatno zakomplicirala i propali su napori za uspostavljanje međunarodno priznate vlade u Jemenu, Emirati nisu bili zadovoljni razvojem događaja u Jemenu i izgleda da žele da preuzmu vodstvo od Saudijske Arabije. Ujedinjeni Arapski Emirati možda imaju i sasvim drugačiju zamisao za Jemen, pišu arapski analitičari.

Odnos prema Iranu 

Emirati ne dijele netrpeljivost Saudijske Arabije prema Iranu. U godinama prije uspostavljanja nuklearnog dogovora sa Iranom, prijavljeno je da je Dubai služio kao ključna luka kroz koju je Iran uspio da ublaži utjecaj ekonomskih sankcija. Zvaničnici UAE su više puta pozivali na poboljšanje odnosa sa Iranom. To zapravo znači da UAE ne vidi sjeverni Jemen pod kontrolom Huta kao katastrofu.

Separatisti koji žele jug Jemena

Ne postoje prave vjerodostojne borbene snage koje mogu da se suprotstave Hutima poslije smrti Saleha, osim separatističke grupe koja žele da otcijepe Južni Jemen, a koje podržavaju Emirati.

Ti separatisti su nedavno izvršili napad na južnu luku Aden i vojsku režima Abda Raba Mansura al Hadija, predsjednika koga podržava koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom. Da stvar bude još kompliciranija, ta separatistička grupa zvana Južno prelazno veće je dio koalicije u borbi protiv Huta.

Njihov lider trenutno pregovara sa vladama Saudijske Arabije i Emirata, a kakav će ishod tih razgovora biti, dosta će zavisti od Emirata.

Iako je trenutno uspostavljena nake vrsta primirja, djeluje moguće da UAE odluče da dopuste separatistima da kontroliraju južnu dio Jemena i tako budu neka vrsta protivteže Hutima.

S druge strane, Saudijci žele da Jemen ostane cio i da predsjednik Hadi koga oni podržavaju ima vlast nad cijelom državom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: