Snijeg u Parizu zatvorio Ajfelovu kulu, ali i oduševio turiste

Snijeg i ledena kiša zasuli su dijelove Francuske, zbog čega je u Parizu za turiste zatvorena Ajfelova kula, ali je bijelo ruho francuske prijestolnice oduševilo turiste, kojima se čak pružila i nesvakidašnja prilika da se snoubordom spuste niz padine Monmartra.

Ajfelova kula, najposjećenija pariška znamenitost, bila je zatvorena cijelog jučerašnjeg dana, a ni danas neće primati posjetitelje “kako bi se osigurala njihova sigurnost”, saopćila je kompanija koja je nadležna za upravljanje čuvenim tornjem iz 19. stoljeća.

Radnici pažljivo čiste snježne nanose s čelične strukture tornja i uklanjaju led s njegovih stepenica i platformi, ali so ne smiju koristiti jer bi ona mogla da nagrize metal i ošteti inače teško održavane liftove kule.

Obilne snježne padavine su, ranije ove sedmice, stotine vozača tokom više sati onemogućile da nastave put, izazvavši dosad najgore saobraćajne gužve u pariškom regionu, a danas su gradske vlasti apelirale na vozače da ne sjedaju za volan.

Pa ipak, snijeg koji je danas pao u prijestolnici Francuske nije bio tako dramatičan, prenose agencije.

– Čarobno je. Prvi put sam u Parizu. Planirali smo ovo putovanje odavno, ali nismo znali da će biti ovoliko snijega, predivno je – kaze Džejms Gizler (23) iz Devenporta u Ajovi.

Slični su utisci i 21-godišnje Margarete Erlings iz Belgije koja je, kaže, u Parizu ranije već bila, ali u ljetnjem periodu.

– Moram da priznam da mi se Pariz, ovakav kakav je sada, više dopada jer liči na bajku, na snježni raj – kaže ona.

Francuske meteorološke službe prognozirale su još snježnih padavina, a vlasti su upozorile na opasne uvjete u skoro četvrtini zemlje.

Međutim, francuska policija je, navodeći kao razlog poboljšanje uvjeta, sinoć ukinula zabranu prolaska velikih kamiona kroz pariški region.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: