Sjevernokorejka koja se u Beogradu spremala za teroristički napad: Kim Hjun-Hui sada žali za žrtvama aviona koji je srušila tranzistorom

Bila sam mlada i ponosna na sebe i svoju domovinu, uvjerena da radim nešto veliko za Sjevernu Koreju, kaže Kim Hjun-Hui (Hyun), sjevernokorejska teroristkinja.

Ona je 29. novembra 1987. podmetnula eksploziv u putnički avion južnokorejske aviokompanije i u smrt poslala 115 ljudi. Imala je tada 25 godina i malo prije toga je u Pjongjangu završila višegodišnju rigoroznu obuku i razna testiranja kako bi bila spremna za ovaj zadatak, piše Express.hr.

Eksploziv u tranzistoru

– Detonator sam stavila u kućište malog tranzistora japanske proizvodnje, a do njega je u maloj bočici bila eksplozivna tekućina. Tranzistor s eksplozivom ubacila sam u plastičnu vrećicu koju sam stavila u avionski pretinac za prtljagu, prisjetila se Kim Hjun-Hui kobnog leta KAL-858. Na zadatku nije bila sama. S njom je bio i njen sunarodnjak Kim Seung Il, koji joj je glumio oca. Oboje su imali japanske lažne putovnice i imena. Ona se zvala Majumi Hačija (Mayumi Hachiya), a on Šiniči Hačija (Shinichi Hachiya). Osim eksploziva, sa sobom su nosili i cigarete u kojima je bio sakriven cijanid u slučaju da ih uhvate.

Boeing 707-3B5C Korean Aira letio je iz glavnog iračkog grada Bagdada za južnokorejski Seul, s međustajanjem u Abu Dabiju i Bangkoku. Dvojac je avion napustio u Abu Dabiju, pa su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nastavili let za Bahrein, dok je južnokorejski avion nastavio let za Bangkok, gdje nikada nije stigao.

Eksploziv se aktivirao kad je avion bio iznad Andamanskog mora, 500-injak kilometara prije slijetanja u glavni grad Tajlanda.

– U cigaretama smo imali sakriven cijanid koji smo planirali popiti ako nešto krene po zlu. To se dogodilo u Bahreinu. Priveli su nas već na aerodromu, priča Kim Hjun-Hui. Njen saputnik uspio je progutati cijanid, a nju su policajci spriječili da popije cijelu dozu, pa je ona uspjela preživjeti.

Prebacili su je u Južnu Koreju, gdje je najprije osuđena na smrt, ali ju je pomilovao južnokorejski predsjednik Roh Tae-Vuu (Woo).

Danas je majka dvoje djece, a udala se 1997. godine za svog istražitelja i službenika južnokorejske tajne službe.

Život u strahu

– Živim i danas u strahu da me vlada Sjeverne Koreje želi ubiti. I taj strah nije bezrazložan. Za njih sam izdajica i nisam zaslužila živjeti, kaže Kim Hjun-Hui koja od tada živi pod strogim nadzorom tjelesnih čuvara, na tajnoj lokaciji u Južnoj Koreji. Napisala je i autobiografiju u kojoj je opisala svoje djetinjstvo i mladost. Odrasla je u porodici sjevernokorejskih diplomata, pa je dio djetinjstva živjela i na Kubi. Školovala se u Pjongjangu i zapravo je trebala postati glumica. Čak je i glumila u prvom sjevernokorejskom filmu snimljenom u koloru. A onda su ju predodredili da bude tajna agentica.

Prošla je višegodišnju vojnu školu u kojoj je izučavala borilačke vještine i učila jezike. Odlično govori japanski koji ju je podučavao jedan oteti i zarobljeni Japanac. Naučila je i kantonski – najučestaliju varijantu kineskog jezika, a kad je završila obuku, Sjeverna Koreja poslala je u Evropu da ovdje glumi japansku mladu bogatašicu, koja putuje svijetom iz zabave. Prije nego što će dobiti – kako je vjerovala – poruku pisanu rukom lično od Kim Il-Sunga, s naredbom za terorističku akciju, obišla je i Mađarsku i Jugoslaviju, a upravo je iz Beograda poletjela za Bagdad, gdje se i ukrcala na let KAL-858 južnokorejskog Boeinga.

Ubila sam nedužne ljude

– Shvatila sam tek kasnije da nisam ubila nikakve neprijatelje, nego nedužne ljude. Nakon što su me uhapsili i odveli u Seul, moja porodica koja je ostala u Pjongjangu, odvedena je u radni logor, priča danas Kim Hjun-Hui, koja je sav prihod od autobiografije donirala porodicama žrtava njenog terorističkog čina.

– Ja mislim da sa Sjevernom Korejom nema lijepog načina da ih se uvjeri da zaustave nuklearni program. Taj njihov prijateljski odnos prema Južnoj Koreji i Zimskim olimpijskim igrama je čista gluma. Oni već decenijama sanjaju da će biti nuklearna velesila. Bojim se da se to može riješiti samo pritiscima, a ne lijepim riječima, zaključila je bivša teroristkinja Kim Hjun-Hui, a prenosi BBC.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: