Tužioci Sarićku instruirali duže od 30 sati!

Odbrane optuženih u predmetu koji se u Sudu BiH vodi protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, od uprave Suda BiH zvaničnim putem pribavile su dokument u kojem je zabilježeno da je Azra Sarić u prostorijama Tužilaštva u više navrata boravila duže od 30 sati. Rečeno je to tokom današnjeg nastavka suđenja Radončiću.

Samo dok je svoj iskaz davala u sudnici, Sarićka je prije svakog ročišta odlazila kod tužioca, gdje je ukupno provela 18 sati i 30 minuta, a ironija je da je njeno svjedočenje u sudnici trajalo deset sati.

Kontaminiran svjedok 

Ovaj dokaz odbrane upućuje na to, što je mišljenje i advokata, da je Azra Sarić prekomjernim posjetama Tužilaštvu duboko kontaminiran svjedok te da su njeni iskazi zagađeni zbog utjecaja tužilaca.

Tužilaštvo je ovakvim postupcima odbrane optuženih stavilo u podređen položaj, jer neprimjereni sastanci sa svjedokinjom Sarić nisu snimani niti su o njima sačinjeni zapisnici. Sarićka je s tužiocima razgovarala nekada i po duže od četiri sata dnevno, kao naprimjer 16. maja 2015. godine.

Time je direktno, prema stavu odbrana, narušen princip „jednakosti oružja“ u ovom postupku, a naročito zbog toga što za te sastanke nisu znali ni Sud ni odbrane.

– Azra Sarić u Tužilaštvo je dolazila i prije svakog svog svjedočenja. Postavlja se pitanje šta je tamo govorila. Od nje su prikupljali informacije o kojima odbrana ništa ne zna. Šta je ona u ovom postupku, svjedok ili saradnik Tužilaštva!? Mi, jednostavno, kada se pogleda ovaj izvod o njenim posjetama Tužilaštvu, nismo imali jednako oružje da se branimo u ovom postupku – pojasnila je advokatica Mirna Delalić, tražeći da u sudski spis budu uvršteni transkripti sa Sarićkinog svjedočenja na Kosovu te da se ona više ne poziva kao svjedok.

Tužiteljica Elvira Stanojlović na ovaj dokaz odbrane nije imala nikakav odgovor, osim što je kazala da ga vidi prvi put.

Hjuz: Nezakonito komentira presudu u Prištini

Hjuz: Nezakonito komentira presudu u Prištini 

Tužilac Hjuz je  pravni diletant 

Asim Crnalić, šef tima Radončićeve odbrane, odgovorio je danas novinarima nakon okončanog ročišta na pitanje šta misli o presudi na Kosovu te izjavama postupajućeg tužioca Endrua Hjuza (Andrew Hughes).

– Razumijem da Hjuz može biti nezadovoljan, jer je u tom postupku poražen i to uvjerljivo. Rezultat je 8:1 za odbranu. Međutim, ne mogu razumjeti da tužilac javno govori da je svjedok kojeg je on pozvao u sudnicu počinio, odnosno supočinio krivično djelo koje je on na teret stavio gospodinu Keljmendiju u tački 1 optužnice. Dakle, to je, prema mome mišljenju, pravni diletantizam i neodgovornost jednog pravosudnog funkcionera – rekao je Crnalić.

Crnalić: Hjuz je ljut jer je gubitnik

Crnalić: Hjuz je ljut jer je gubitnik 

On smatra da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak na Azru Sarić.

– Ako je neko vršio utjecaj na svjedokinju Sarić, onda je to radilo Tužilaštvo, jer Tužilaštvo ima pravo pripremiti svjedoka, ali nema pravo kapacitirati svjedoka. Dakle, 30 sati pokloniti jednom svjedoku koji ovdje tereti optuženike izaziva ozbiljnu sumnju. Ja se pitam šta su oni nagovarali Sarić u tih 30 sati razgovora. Svaki razuman čovjek bi sebi postavio takvo pitanje – kazao je Crnalić.

Jusufović: Predsjedništvo BiH i Izetbegović su bili nadležni za imenovanje ambasadorice 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: