105 godina Merhameta, posthumna nagrada Srđanu Aleksiću

Svečanom akademijom u sarajevskoj Vijećnici u petak navečer je obilježena 105. godišnjica Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) “Merhamet”.

Predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) HO Merhamet Hajrudin Šahić u obraćanju prisutnima je kazao da se sama ideja o osnivanju Merhameta javila kao duhovna potreba onih ljudi koji daju i materijalna potreba onih koji primaju pomoć.

“Merhamet je nastao iz potrebe za dobročinstvom i odricanjem od dijela materijalnih dobara i njihovog usmjeravanja onima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, bez obzira na vjeru, naciju i mjesto življenja. U dramatičnim situacijama kroz koje je Društvo nastalo, djelujući u teškim uslovima, preživjeli smo sve nevolje i iskušenja”, rekao je Šahić.

Dodao je i kako su danas vrlo ponosni na osnivače “Merhameta”, napominjući kako će učiniti sve da na dostojanstven način i dalje slijede tradiciju svojih predaka.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je i pokrovitelj akademije, istakao je da “Merhamet” jasno pokazuje da humana ideja i dobro organizovana institucija mogu prevladati brojne izazove i probleme.

“Dobro u mislima otklanja zavist i licemjerstvo, stvarajući humano društvo jednakosti i solidarnosti. Dobrota u davanju stvara ljubav što je i bila suština djelovanja i ovog udruženja i njegovih članova”, rekao je Zvizdić.

Napomenuo je da je Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” do sada pomoglo mnogim ljudima tokom rata u BiH ali i diljem svijeta.

U okviru akademije uručene su i godišnje nagrade Fondacije “Muradif Ćato” koje se dodjeljuju od 2003. godine. Nagrada je dodijeljena Vijeću Kongresa bošnjackih intelektualaca, televiziji Hayat i posthumno, Srđanu Aleksiću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: