Zbog lažne uzbune za raketni napad na Havajima ostavke dvojice dužnosnika

Dva čelnika havajske Agencije za upravljanje vanrednim situacijama podnijela su ostavke zbog oglašavanja lažne uzbune zbog raketnog napada koja je ranije ovoga mjeseca izazvala masovnu histeriju u toj saveznoj američkoj državi.

Ostavke su podnijeli direktor Vern Mijagi i drugi čovjek agencije Tobi Klairmon, a otkaz je dobio časnik koji je priznao da je uzbunu oglasio greškom. Pokrenuti su i postupci za suspendiranje drugog osoblja srednje upravljačkog nivoa.

Oficir koji je oglasio lažnu uzbunu 13. januara mislio je da prema Havajima doista ide raketa, pokazali su u utorak objavljeni preliminarni rezultati istrage koju je nakon incidenta pokrenulo Američko savezno komisija za komunikacije (FCC).

Izvještaju FCC-a proturječi guverneru Havaja Dejvida Igea koji je nakon izgreda rekao da se dogodila greška kada je jedan od zaposlenika tokom rutinske predaje smjene “stisnuo krivo dugme”.

Do greške je došlo tako da je nadzornik noćne smjene, kako bi provjerio uposlenike dnevne smjene nenajavljenom vježbom, poslao poruku koja je sadržavala izraze i “vježba” i “ovo nije vježba”, kaže se u izvještaju FCC-a.

Drugi radnici su shvatili da je poruka vježba, no nadležni časnik nije, kaže izvještaj.

Stanovnicima Havaja tako je pogreškom oglašena uzbuna zbog raketnog napada i upućen im je poziv da potraže sklonište.

“PRIJETNJA BALISTIČKOG PROJEKTILA NA HAVAJIMA. ODMAH POTRAŽITE SKLONIŠTE. OVO NIJE VJEŽBA”, glasila je obavijest na pametnim telefonima koju su stanovnici otoka primili u subotu 13. januara oko 8.00 sati po mjesnom vremenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: