Trampov govor o stanju nacije: Amerikanci su također sanjari, a nastavit ćemo bitku sve do konačnog poraza ISIL-a

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) održao je u Kongresu u noći s utorka na srijedu po našem vremenu svoj prvi govor o stanju nacije koji je trajao oko sat vremena i 20 minuta.

On se tokom govora osvrnuo na niz aktuelnih tema, između ostalog, o imigracijskoj reformi, te je odaslao strelicu prema demokratima govoreći da su i Amerikanci ‘sanjari’, odnosno da imaju pravo na američki san.

Granice su ispred nas

Spominjući pojam ‘sanjari’, odnosno englesku riječ ‘dreamers’, referirao se na zakonski prijedlog demokrata koji nosi ime ‘DREAM Act’, što je zapravo kratica za ‘Zakon o razvoju, pomoći i obrazovanju maloljetnih stranaca’, a odnosi se na djecu imigranata i pravo da nakon određenog vremena dobiju trajno prebivalište u Americi.

Objavio je i da je potpisao naredbu prema kojoj će zatvor u Guantanamu ostati otvoren, čime je de facto poništio naredbu svog prethodnika Baraka Obame (Barack).

Tramp se tokom svog govora obrušio na režim Kim Jong-una, pohvalio se pobjedama nad Islamskom državom, a države koje su u UN-u glasale protiv američke odluke da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela prozvao je neprijateljima, prenosi Jutarnji.

Govor je započeo s nekoliko općenitih napomena o proteklih godinu dana svog mandata, tvrdeći da je njegovim dolaskom na vlast Ameriku zapljusnuo val optimizma.

Prisjetio se i nekoliko velikih tragedija i prirodnih katastrofa, poput masovne pucnjave u Las Vegasu i uragana Harveyja koji je potopio Hjuston, a pritom se zahvalio svima koji su u najtežim trenucima spašavali brojne unesrećene.

Pozivajući sve na jedinstvo, rekao je da nema hrabrijih i odlučnijih ljudi od Amerikanaca.

– Ako je planina pred nama, popnemo se na nju, ako je granica ispred nas, prijeđemo je, ako se ukaže prilika, iskoristimo je. Stanje naše nacije je snažno jer je naš narod snažan – kazao je Tramp, nakon čega se pohvalio ekonomskim pokazateljima.

Dodao je da je odgovoran za stvaranje 2,4 miliona radnih mjesta u zadnjih godinu dana, za porast plaća te za stopu nezaposlenosti koja je pala na razine neviđene u zadnjih 45 godina.

– Posebno sam ponosan što je stopa nezaposlenih Afroamerikanaca najniža ikada – rekao je Tramp.

Najavio je i goleme investicije Applea i Exxon Mobilea, a ustvrdio je i da su milioni radnika dobili bonuse na plaće zahvaljujući poreznoj reformi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: