Ambasadorica Kormak na predstavljanju zajedničkog USAID programa: Zaista vjerujem da su slobodni mediji apsolutni temelj demokratije

Hvala vam svima što ste došli danas. Današnja tema je slobodni i neovisni mediji i zaista vjerujem da ste svi jako zainteresirani ta nju. Zaista vjerujem da su slobodni mediji apsolutni temelj demokracije i zato mi je zadovoljstvo što smo ovdje na pokretanju projekta koji se tiče balkanskih i regionalnih medija.

To je kazala ambasadorica Sjednjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), u uvodnom izlaganju u Sarajevu na predstavljanju zajedničkog USAID programa za pomoć medijima na Balkanu, koji je fokusirati na razvoj online medija u BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Neovisni mediji

– Kao što znamo da u cijeloj regiji, ne samo u Bosni i Hercegovini slobodni i neovisni mediji su pod pritiskom raznih izvora zbog toga smo ovaj program takvim napravili da on bude regionalan.

– I zbog toga smo ovaj program napravili i osmislili tako da njegov cilj bude pomoć neovisnim medijima, da koriste nove tehnologije da ulaze u partnerstva vezana za reklame i propagande, jednostvano da rade na izgradnji i formiranju publike koja ih sluša, kao i na razvoju sadržaja koji emitiraju – dodala je ambasadorica Kormak.

Ona je istakla da ovim progoramom žele da pomognu medijima koji se bave istraživačkim novinarstvom.

– Smatramo da je njihova uloga u društvu posebno značajna, jer oni obavještavaju ono što politički lideri rade i to iznose na svjetlost dana i o tome javno govore – kazala je ambasadorica SAD u BiH.

Borba za slobodu govora

Prisutnima se obratio i Željko Ivanović, predsjednik Regionalne medijske asocijacije, koji je kazao da mu je drago što su okupili iz pet država regije te da se nada da će se u budućnosti pridružiti još Albanija i Hrvatska.

– Cilj projekta je borba za slobodu govora, kao i unapređenje profesionalnog i objektivnog novinarstva, zajednička saradnja, solidarnost, podrška i razmjena iskustava – rekao je Ivanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: