Ko se uselio u domove za socijalne slučajeve u Srebrenici: Moćnici džabe u stanovima, povratnici moraju pod kiriju

Američka organizacija „Catholic Relief Service“ (CRS) u okviru projekta „Održiva Srebrenica – socijalno stanovanje i ekonomsko osnaživanje“ sagradila je pet stambenih zgrada u Potočarima, s ukupno 58 stanova, kako bi u njima živjeli povratnici dok se njihove kuće ne obnove. Projekt je finaliziran 2013. godine.

Obnova kuća

Zamisao projekta socijalnog stanovanja je da potencijalni stanari plaćaju simboličnu cijenu od 1,06 KM po kvadratu dok se njihove kuće ne obnove i da ispunjavaju kriterije kako bi ostvarili pravo na privremeno stanovanje u ovim zgradama.

I dok 23 godine nakon rata još ima svoja ognjišta, žive pod kojekakvim kirijama, plaćaju smještaje, u lamele u Potočarima ušli su i lokalni funkcioneri, mimo kriterija koje je CRS davno postavio. Nekome sve, nekome ništa!

Tako renta za stan od 60 kvadrata mjesečno košta nešto više od 63 marke, koliko, naprimjer, treba platiti zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković. Ili Sead Alić, predsjednik Osnovnog suda u Srebrenici, koji se, također, uselio u jedan od ovih stanova, mjesečno treba izdvojiti 53 marke. Alić je i korisnik donacije za obnovu porodične kuće u naselju Brakovci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: