Savjet ministara odbio prijedlog Službe za strance: Tražili pola miliona, dobili 100.000 KM

SARAJEVO – Vijeće ministara BiH nije prihvatilo prijedlog Službe za strance da im zbog povećanog priliva migranata odobri dodatnih pola miliona, već će na račun ove institucije biti doznačeno nešto više od 100.000 KM.

Naime, kako saznajemo, Služba za strance tražila je povećanje budžeta zbog povećanog priliva migranata i nedovoljnih kapaciteta, te za plate. Odobren im je samo iznos koji će omogućiti pomoć zbog priliva migranata.

Prošle godine budžet Službe za strance bio je 8,5 miliona KM, a ove 8,6 miliona KM.

Veliki priliv migaranta nastao je kada je prekinuta migrantska ruta preko Srbije prema Hrvatskoj i Mađarskoj, koji su željeli da se dočepaju EU.

“Jedan broj tih migranata, oko 10.000, ostao je zaglavljen u Srbiji, odnosno između Srbije i Grčke, i oni polako cure iz tog područja”, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Nakon toga otvorila se nova ilegalna migrantska ruta iz Grčke, te manji krak prema Hrvatskoj preko Albanije, Crne Gore i BiH. Tim putem sve češće migranti idu kako bi stigli na zacrtano odredište u EU.

Mektić je istakao da je ukazivao na ovaj problem na više sastanaka na nivou EU u Briselu i Varšavi.

“Ti podaci o broju migranata koji nas opterećuju možda nisu veliki za EU, ali za nas predstavljaju ozbiljan problem. Zamolio sam institucije EU, prije svega Agenciju EU za nadzor spoljnih granica (Fronteks), da se posvetimo tome, jer će na nivou godine biti znatan broj migranata koji neće opteretiti samo BiH, već i EU”, naveo je Mektić.

Da su migranti problem, pokazuje i podatak Granične policije BiH, koja je u petak saopštila da je od 1. do 19. januara otkrila 61 državljanina zemalja visokog migracionog rizika u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice BiH.

“U najvećem broju otkriveni su državljani: Pakistana 12, Sirije i Kosova po 11, Avganistana osam, Maroka šest, Irana i Alžira po četiri, Palestine i Libije po dva i Tunisa jedan”, naveli su u Graničnoj policiji i dodaju da su ilegalni migranti otkriveni na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Velike Kladuše, Foče, Bijeljine, Bihaća, Brčkog te Posušja. Ističu da je 31 lice spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažovanja pripadnika policije na graničnoj liniji izmedu BiH i Crne Gore, van graničnih prelaza.

“Poduzimamo niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama”, izjavio je direktor Granične policije Zoran Galić.

Dodatni problem BiH predstavlja i to što nema dovoljnog smještajnog kapaciteta za smještaj uhvaćenih migranata. Naime, BiH raspolaže samo jednim imigracionim centrom u Lukavici sa 154 kreveta, koji je skoro popunjen, o čemu se nedavno pisale i “Nezavisne novine”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: