Kolinda Grabar-Kitarović danas stiže u trodnevnu posjetu BiH

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, danas stiže u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prema nezvaničnim informacijama iz Granične policije BiH, hrvatska predsjednica trebala bi sletjeti danas u 9.30 sati.

Svečani doček

Programom je planirana ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti, kao i njen susret s članovima Predsjedništva BiH.

Grabar-Kitarović bi se trebala sastati i sa kolegijima oba doma Državnog parlamenta, ali i sa predstavnicama Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Grabar-Kitarović u Sarajevu će se susresti s kardinalom Vinkom Puljićem a planiran je i sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Planirano je da Grabar-Kitarović posjeti i Novu Bilu gdje će obići samostan Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez, zatim u Žepče gdje će posjetiti Katolički centar.

Posjetu će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

Mirni protest

Podsjetimo, Bošnjački pokret za srijedu u 11 sati najavio je mirni protest ispred ambasade Republike Hrvatske, na Trgu djece Sarajeva, zbog politike aktuelnih vlasti Hrvatske, na čelu sa predsjednicom Grabar-Kitarović, prema državi Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu.

Slučajno ili ne, u danu kada će u Sarajevu boraviti predsjednica Hrvatske, Parlament BiH će raspravljati o ovom zakonu, koji je unutar koalicije SDA-HDZ posljednjih nekoliko mjeseci izazvao oštre polemike.

Inače, bh. analitičari predsjednici Hrvatske zamjeraju odlazak u Ankaru i miješanje u unutrašnje stvari BiH, a prethodno i brojne izjave koje su se mogle čuti nakon što su osuđeni nekadašnji čelni ljudi tzv. Herceg Bosne u Haškom tribunalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: