Danas je treći ponedjeljak u januaru: Ovo je najdepresivniji dan u godini

Stručnjaci smatraju da je danas „tužni ponedjeljak“, odnosno najdepresivniji dan u godini.

“Tužni ponedjeljak” definirao je psiholog Klif Arnal (Cliff Arnall). Primjenom formule : [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na] u kojoj W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mjesečnu zaradu, T vrijeme nakon Božića, Q vrijeme nakon naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije, a NA potrebu za poduzimanjem akcije, zaključio je da je treći ponedjeljak u januaru najdepresivniji dan u godini.

Prema statistikama, januar je mjesec u kojem se najviše ljudi razvede i mjesec u kojem na Twiteru bude objavljeno najviše negativnih poruka.

Mnogi ne vjeruju u ovaj fenomen, a profesorica Jolanta Burke s Univerziteta East London smatra da je “tužni ponedjeljak” depresivan dan samo zbog vjerovanja u to.

– Misleći da je danas najgori dan u godini, možemo početi posvećivati više pažnje negativnim stvarima oko nas. Ukoliko je to dan koji će negativno utjecati na vaše razmišljanje, emocije i ponašanje, iskoristite prednosti i pretvorite ga u sretan dan. Umjesto da pažnju pridajete lošim stvarima, budite svjesni dobrih stvari koje se događaju vama i oko vas – rekla je Burke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: