Demonstracije blokirale Beč

BEČ – Više hiljada ljudi demonstrirajuče poslije podne u Beču protiv austrijske vlade koju čine Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO).

Više nevladinih organizacija – Platforma za humanu politiku azila, Ofanziva protiv desnice i Radikalna ljevica – pozvalo je na današnji protest koji je masovniji od onog održanog prilikom polaganja zakletve nove vlade na čijem čelu je Sebastijan Kurc.

Učesnici protesta okupili su se najprije na trgu ispred bečke glavne željezničke stanice, gdje je organizovan „Novogodišnji prijem“ za protivnike vlade.

Proteste obezbjeđuje oko 1.000 policajaca, koji se, kao i brojni učesnici, plaše prije svega ponašanja takozvanog „Crnog bloka“, radikalne grupe obučene u crno, koji jasno krše i zakon o zabrani pokrivanja lica.

„Crni blok“ prilikom kretanja povorke ka centralnom trgu Heldenplac nadomak sjedišta vlade palio je pirotehnička sredstva, bengalsku vatru.

Više starijih demonstranata stalo je ispred „Crnog bloka“, koji je na ovaj skup došao, kako je kazao njihov portparol sa 1.000 ljudi, kako bi umirujuće uticalo na njih.

Portparol policije Paul Ajdenberger kazao je da je za sada bilo sam manjih incidenata sa „Crnim blokom“, jer su bacali jaja na policajce i palili bengalsku vatru.

Organizatori skupa saopštili su da u demonstracijama učestvuje više od 20.000 ljudi, koji nose transparente protiv nove vlade i jačanja desnice u Austriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: