Junker bi da brže pogura Beograd i Podgoricu ka EU, nepovoljne prilike u BiH

Evropska unija će ove godine pružiti važnu političku podršku zemljama zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Uniji, jer je među evropskim partnerima prevagnula svijest da je taj u neku ruku u stranu gurnut region ponovo bremenit sukobima i nestabilnošću koja bi se nesumnjivo odrazila i na samu EU.

To su agenciji Beta prenijeli diplomatski izvori EU u Briselu koji su istakli da će već sutra u Sofiji čelnici Evropske komisije i bugarskog predsjedništva Unije zaokružiti odrednice za strategiju koja će raskrčiti put ka članstvu zapadnobalkanskih zemalja u EU, pišu Vijesti.me.

U martu procjena dometa

U martu će Vijeću ministara, a možda i sami lideri EU, rekli su ovi izvori, procijeniti domete te strategije i šta su opipljivo na putu ka članstvu uradili partneri na Zapadnom Balkanu.

U aprilu će, dodali su, Evropska komisija objaviti izvještaje o napretku regiona u evropskim reformama, u Sofiji će u maju biti održan susret na vrhu EU-Zapadni Balkan, a u junu će Evropski savjet, lideri Unije utvrditi šta su učinile zemlje regiona i posebno koliko su u pregovorima o poglavljima odmakli kandidati za članstvo Srbija i Crna Gora.

Razlog je i to, kako su predočili, što je postalo vidljivo da taj “pomalo zaboravljeni, a možda i zapušteni prostor” nastoje da popune vanevropske sile, od Rusije, Kine, Turske pa do muslimanskih centara moći, i tamo nastoje da utvrde ekonomska i politička uporišta.

U nacrtu strategije se navodi da se “Zapadnom Balkanu otvaraju istorijske mogućnosti” i, kazali su diplomate u Briselu, “ova godina će svakako biti važna i obilježena događajima za Zapadni Balkan”, iako neke opipljivije, posebne materijalne EU potpore ne treba očekivati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: