Teslin električni kamion dostupan i u Evropi

Tesla je izgleda odlično startala i u poprilično konzervativnom sektoru komercijalnog prijevoza, gdje dizelaši stoluju već desetljećima.

Nakon što su u Americi zaprimili nekoliko stotina rezervacija Tesla je stigla i u Evropu te ponudila mogućnost prednarudžbe za električni Semi.

Tesla ga trenutno nudi u Norveškoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, a već sada je 10 kamiona naručio norveški Asko, servis za distribuciju hrane, javlja norveški E24.

Tore Bekken, šef Asko Norway, izjavio je za E24: “Posljednje dvije godine koristimo električni kamion proizveden u Nizozemskoj, a mislimo da je Tesla tehnološki došla najdalje. Stoga smo naručili 10 kamiona”.

Ipak nije sve tako jednostavno. Tako Bekken jasno daje do znanja da se žele bolje upoznati sa kamionom prije no što zaključe narudžbu. Također, potrebno je pričekati prilagodbu modela evropskim standardima, a to bi moglo potrajati.

U Asku se nadaju da bi prvi primjerci kamiona mogli stići u njihov vozni park već dogodine. Osnovna verzija kamiona s dosegom od 300 milja u Velikoj Britaniji stoji 110.000 GBP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: