Rusija spremna posredovati u pregovirima Vašingtona, Seula i Pjongjanga

Spremnost Rusije da utre put deeskalaciji je očigledna – poručio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da takav prijedlog stoji ukoliko sve strane prihvate da Rusija posreduje.

Prema tvrdnjama medija iz Južne Koreje, Sjeverna Koreja se priprema za lansiranje satelita u svemir, što po mišljenju stručnjaka, ima za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa, dok južnokorejske vlasti u zvaničnom izvještaju prognoziraju da će Pjongjang naredne godine zatražiti pregovore sa SAD o svom programu naoružanja.

Sjeverna Koreja možda priprema lansiranje satelita u svemir, izvještava danas južnokorejski list “Jongang Ilbo” pozivajući se na neimenovanog zvaničnika južnokorejske vlade.

Stručnjaci navode da će takvo lansiranje imati za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa Sjeverne Koreje i da će kao takvo biti zabranjeno rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Sjeverenokorejski list “Rodong Sinmun” piše u izdanju od ponedeljaka da je “miran razvoj u svemiru legitimno pravo suverene države”.

Južna Koreja, kako se navodi, takođe predviđa da će Severna Koreja sledeće godine želeti da započne pregovore sa SAD o svojim oružanim programima i da će se makar malo približiti zvaničnom Seulu.

“Sjeverna Koreja će zatražiti pregovore sa SAD, istovremeno nastavljajući sa naporima da bude priznata kao de fakto država koja posjeduje nuklearno oružje”, navodi se u zvaničnom izvještaju Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje, bez obrazlaganja ovakvih zaključaka, prenosi B92

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u petak uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog najnovijeg testa balističke rakete koji je izvela 29. novembra, navodeći da je bio uspješan i da ta raketa može da pogodi američko kopno. Uvođenje novih sankcija je Pjongjang okarakterisao kao ekonomsku blokadu i akt rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: