Radončić mi je rekao da mu je Izetbegović podvalio!

U nastavku suđenja lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, u Sudu BiH jučer su saslušani prvi svjedoci odbrane, među kojima je bio specijalizant maksilofacijalne hirurgije KCUS-a, čije ime i fotografiju, prema rješenju Suda, medijima nije dozvoljeno objaviti.

Svjedočili su i Azra Halilović, administrativna radnica, te Faruk Vele, bivši glavni i odgovorni urednik „Dnevnog avaza“.

Potpuno jasno da prijedloga nije bilo

Najzanimljiviji detalj jučerašnjeg suđenja bio je upravo svjedočenje Azre Halilović na okolnost nepostojećeg pismenog prijedloga SBB-a da za ambasadoricu bude imenovana Nermana Hadžijahić. Iz iskaza ovog svjedoka potpuno je postalo jasno da takvog prijedloga uopće nije bilo. Još gore, potvrđeno je da je Bakir Izetbegović, na bazi usmenih konsultacija, istu praktično izabrao za samo 24 sata i Radončiću napravio tešku podvalu, o čemu je Halilovićka govorila u sudnici.

Svjedokinju Azru Halilović ispitao je Asim Crnalić, šef advokatskog tima Radončićeve odbrane. Na pitanje Crnalića znači li joj išta ime Nermane Hadžijahić, ona je odgovorila da ju je jednom srela.

– Vidjela sam je vrlo kratko, kada sam od nje preuzela CV. Ušla je u moju kancelariju i rekla da treba predati CV. Zadržala se svega minutu – kazala je Halilović.

Advokata je zanimalo je li Hadžijahić tražila da se sastane s Radončićem, na šta je Halilović kazala da nije.

Crnalić je upitao Halilović šta je uradila sa CV-jem, a ona je kazala da ga je ostavila u folder u koji se pohranjuju podaci kandidata za određene pozicije, koje su nakon toga išle u proceduru kod Kadrovske komisije SBB-a.

– Kadrovska komisija sve je pregledala i vršila odabir potencijalnih kandidata. Za svaki prijedlog morao je biti napravljen i popratni akt, koji je morao biti zaveden u protokol – rekla je Halilović.

Crnalić je pitao da li je, eventualno, tako bilo i u slučaju s Hadžijahić, a Halilović je kazala da nije.

– Popratni akt nije uopće urađen. To sam dobro provjerila. Provjerila sam sve foldere i protokole da slučajno to nije neko drugi uradio. Radončić je tražio provjeru i kazao mi je da je to hitno, jer misli da mu je podmetnuto od Izetbegovića. Provjerom smo utvrdili da takav akt uopće nije postojao i da prijedloga za ambasadoricu uopće nema – rekla je Halilović.

Crnalić je Sudu prezentirao fotografije videonadzora koje dokazuju da svjedokinja govori istinu, jer se na njima vidi da je Hadžijahić u njenu kancelariju ušla u 10.06 sati, a napustila ju je minutu kasnije. Crnalić je Sudu prezentirao i audiosnimak u kojem Radončić poziva Halilović i pita je šta je bilo sa CV-jem za ambasadoricu, te da li je neko mogao potpisati obrasce kandidature za nju, na šta je ona kazala da ne zna.

Radončić na snimku kaže: „Vidim Federalna objavila prilog oko imenovanja ambasadorice, nikad nisam ništa potpisao, niti sam upoznao niti vidio tu ženu.“ (Radi se o snimku koji je uradila SIPA 14. 1. 2016. godine)

Halilović je pojasnila da su sutradan razjasnili da apsolutno nije bilo zvaničnog akta SBB-a niti protokola za imenovanje ambasadorice, a na upit tužiteljice Elvire Stanojlović je li moguće da prijedlog legalno ide u ime SBB-a u roku od 24 sata, Halilović je odgovorila da to apsolutno nije moguće. (Naime, Hadžijahić je donijela svoj CV u ponedjeljak, a za ambasadoricu je imenovana sljedećeg dana, u utorak). Iz ovoga se detalja vidjelo da SBB uopće nije uputio oficijelni prijedlog i formular.  

Radončić nije vršio pritisak

Svjedok Vele na direktno pitanje advokata Barbarića je li mu poznato ime Sabahudina Hukare i šta mu znači, odgovorio je:

– Poznato mi je ime iz javnosti, jer se radi o osobi koja je tragično preminula od komplikacija u zdravstvenom stanju.

Barbarić je pitao Velu u kakvom su odnosu bili „Dnevni avaz“ i Radončić dok je obavljao funkciju glavnog urednika. On je odgovorio da je Radončić imao ulogu konsultanta za strateške projekte te da ga je samo u tom smislu i kontaktirao.

Barbarić je pitao Velu je li Radončić ikad tražio od njega da naloži novinarima da ispitaju radni status Azre Sarić, na šta je on kazao da se to nikad nije desilo.

– Odgovorno tvrdim da na mene Radončić nikad nije vršio pritisak, niti sam ja vršio pritisak na novinare da izvještavaju na taj način. Taj slučaj bio nam je interesantan, jer smo i ranije izvještavali o ljekarskim greškama – naveo je Vele.

Crnalić je Velu pitao sjeća li se je li „Avaz“ prvi objavio vijest o Hukarinoj smrti.

– Mi smo to prenijeli s portala Vijesti.ba i 24 sata – naveo je Vele.

Tužiteljica Stanojlović pitala je Velu je li mu Radončić, iako je imao status konsultanta, ikad naređivao da se promijeni neki naslov u novini, na šta je odgovorio: „Meni nije, to je posao glavnog urednika, niti mi je sugerirao kako da se izvještava o Hukarinoj smrti.“ 

Crnalić: Tužilaštvo BiH izvedenim dokazima nije uspjelo dokazati navode svoje optužbe

Asim Crnalić, šef tima Radončićeve odbrane, rekao je novinarima ispred Suda BiH da je Tužilaštvo BiH jučer završilo sa svojim dokaznim postupkom i da „izvedenim dokazima nije uspjelo dokazati navode svoje optužbe“, što je stajalište odbrane.

– Što se tiče naših svjedoka, rekao bih da je bilo iz njihovih iskaza jasno da konstrukcija o trgovini utjecajem nema nikakvog osnova i da je to jedan tužilački aranžman bez pokrića – rekao je Crnalić.

On je novinarima objasnio kako je vidio svjedočenje Azre Halilović, koja je u detalje objasnila koja je procedura prilikom imenovanja za određene pozicije, s detaljnim aktima i prijedlozima, kojih u slučaju imenovanje ambasadorice Nermane Hadžijahić uopće nije bilo.

– Ono što je bilo očigledno tokom cijelog postupka jeste da gospodin Radončić uopće nije predložio gospođu Nermanu Hadžijahić, na način kako to predviđaju pravila SBB-a i koalicioni dogovor sa SDA, da nikakav formular nije poslan i da nema oficijelnog prijedloga. O tome je sve mogla govoriti gospođa Halilović, jer je ona jedna od osoba koja je uključena u tehničko-formalnom smislu u popunjavanje tih formulara – istakao je Crnalić.

Crnalić prezentirao fotografije videonadzora koje dokazuju da svjedokinja govori istinu

Svjedok odbrane: Azru Sarić prijavio sam policiji zbog prijetnji

Svjedok pod zaštitom kojeg je pozvala odbrana trećeoptužene Bilsene Šahman svjedočio je na okolnosti prijave koju je podnio protiv Sarićke, jer mu je prijetila telefonom u novembru prošle godine.

Pojasnio je da mu je Sarić, kada ga je pozvala, kazala da joj se telefon prisluškuje te da se njihov razgovor snima.

Na pitanje Mirne Delalić, advokatice Bilsene Šahman, na koji mu je način Sarićka prijetila, svjedok je odgovorio:

– Rekla mi je da ću biti protjeran iz države te da ću završiti u SIPA-i.

Mladić je kazao da nije znao o čemu se radi te razloge zbog kojih ga Sarićka napada i prijeti mu, ali da je znao o kakvoj se osobi radi, jer je poznaje 15 godina. On je u Sudu ispričao da je sutradan otišao u Novo Sarajevo u policiju i prijavio šta mu se desilo.

– Inspektor je pozvao dežurnog tužioca, koji je slučaj okarakterizirao kao ugrožavanje sigurnosti – rekao je svjedok.

Dragan Barbarić, jedan od Radončićevih advokata, tražio je od svjedoka da pojasni na šta je mislio kada je kazao da zna kakva je Sarićka osoba u privatnom životu.

– Iz medija sam saznao da se povezivala s rahmetli Ramizom Delalićem i da se kretala u krugovima bliskim njemu. Viđao sam je s osobama koje nisu iz miljea iz kojeg sam ja – pojasnio je svjedok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: