Nova droga uzela maha: Jeftinija je od heroina, a razara mnogo ljudskih tkiva

Nova droga počela se širiti Rusijom, a najranjivija grupa su žene koje se na kraju bave ilegalni poslovima kako bi došle do nove doze. U Rusiji je nazivaju ”sol”, a u SAD-u ”sol za kupanje” ili ”psihoaktivna sol za kupanje”.

U SAD-u je prodavana preko interneta, a glavni sastojak je MDPV, odnosno psihoaktivna tvar mefedron, ilegalan od 2010. godine.

Konzumiranje izaziva uzbuđenje, halucinacije, psihozu, suicidalne misli i srčani udar. Nova droga može se progutati, pušiti ili ušmrkavati, ali najjači udar, kao i kod drugih droga, ima ubrizgavanjem iglom u venu. Posebno je zabrinjavajuće jer je ”sol” opasnija i jeftinija od heroina. Portal Daily Beast je razgovarao s pet konzumentica ”soli” iz grada Irkutska te su sve priznale da su zaražene HIV-om i hepatitisom C. Kako bi kupile dozu, koja stoji manje od 10 dolara, neke zarađuju prostitucijom ili dilanjem droge.

Zbog raširenog korištenja te droge, popularna ”narodna” uzrečica u Irkutsku postala je rečenica: ”U Sibiru ima soli koliko i snijega”. ”Sol” snažno utječe na zdravlje žene, ometa menstrualni ciklus, prestaju jesti i dovodi do dramatičnog gubitka težine. Ovisnici i njihova obitelj i prijatelji često ne shvataju koliko je težak njihov problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: