Policijski sindikati uoči današnjeg protesta pred Parlamentom: Vlada FBiH manipulira podacima, stvorena je kriva slika

Policijski sindikati najavili su za danas okupljanje svojih članova ispred zgrade federalnog Parlamenta u Sarajevu da bi još jednom pokazali svoje neslaganje s Prijedlogom zakona o PIO, po kojem bi im bile obračunavate manje penzije, nego po važećem zakonu.

Policijski službenici traže da se u novi zakon uvrsti amandman, prema kojem će način penzionisanja biti reguliran posebnim zakonom o policijskim službenicima.

Prava na penziju

Podsjetimo, policijski sindikati okupljeni kroz Uniju samostalnih sindikata policije Federacije Bosne i Hercegovine, Savez sindikata policije i uposlenika u MUP-ovima FBiH, Sindikat FMUP-a i Savez policijskih sindikata u organima BiH naveli su kontinuirano preduzimali sindikalne aktivnosti, s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja u pogledu ostvarivanja prava na penziju.

Oko dvije hiljade policajaca protestiralo je jučer ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Protest je okončan bez rezultata jer ih premijer Federacije Fadil Novalić, kao ni resorni ministar Aljoša Čampara nisu primili na razgovor.

Policijski sindikati su najavili danas novi dolazak, ali nešto u manjem broju, što je jučer za naš portal potvrdio i Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH.

U 10 sati počet će i sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

– Bojimo se da oni ne bi stavili na dnevni red zakon o PIO-u, jer do sada nije bio. Kako su nama rekli, bit će 28. i 29. decembra. Tamo ćemo imati jednu dežurnu ekipu, ako bi stavili taj zakon, da nas alarmiraju kako bismo se mogli okupiti u većem broju – kazao je Škulj.

Policijski sindikati su izdali i saopćenje u kojem “žele naglasiti da su za tri člana pismeno tražili probni obračun penzija prema prijedlogu novog zakona sa usporedbom na važeći propis”.

Obračun penzija

– Predstavnici sindikata su u svom prvobitnom prijedlogu predlagali da se koeficijent za obračun penzije policijskog službenika množi sa 1,3, kako bi se izbjeglo smanjenje penzija po novom u odnosu na stari Zakon u visini od 25-30 posto. S obzirom na to da navedeni prijedlog Vlada nije prihvatila, već je sindikatima ponuđeno da se penzija policijskih službenika obračunava po osnovu petogodišnjeg prosjeka, kako je to propisano i za pripadnike Oružanih snaga, ali i za pripadnike vojske i policije u zemljama regije. Napominjemo da su svi policijski sindikati pristali na navedeni prijedlog Vlade, uz određeni uvjet, a realizacijom navedenog prijedloga u konačnici bi bile umanjene buduće penzije policijskih službenika u odnosu na postojeći zakon za oko 10-15 posto – navodi se u saopćenju, u kojem je, između ostalog, naglašeno da Vlada FBiH manipulira podacima i da je stvorena kriva slika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: